Search

YEP inkubator poslovnih ideja: Fiskalizacija i nove usluge iz DIR Computers d.o.o. Živinice

Od 2018. godine poslovni subjekti ali i građanstvo sa područja Živinica ali i Tuzlanskog kantona i šire, imaju pristup uslugama servisiranja mobilnih telefona, laptopa i računara kroz usluge koje pruža kompanija DIR Computers d.o.o. Živinice, smještena u tržnom centru Aden u Živinicama.

Poduzetnici, braća Dino i Rizah Đulović, kontinuirano nastoje poboljšati ponudu računara i opreme kao i usluga koje nude. S tim u vezi, 2019. godine asortiman usluga ove kompanije proširen je na usluge fiskalizacije. “Uvođenjem usluga fiskalizacije, diverzifikovali smo svoj poslovni model i zadovoljni smo proširenjem asortimana. Ono što mogu istaći jeste da prema novim propisima u Federaciji BiH koji se odnose na oblast fiskalizacije, od 01.01.2021 godine, svi poslovni subjekti će imati obavezu da posjeduju fiskalni uređaj koji će moći vršiti prenos podataka na server Porezne uprave putem 3G mreže. Našim klijentima koji se odluče nama ukazati povjerenje DIR Computers pored najkvalitetnije usluge će obezbjediti i najpovoljnije cijene fiskalnih uređaja i usluga fiskalizacije”, ističu ovi poduzetnici iz Živinica.

O razlozima pokretanja ovog biznisa, Rizah navodi: „Iako se ovim poslom bavim od 1998. godine, ideja za pokretanjem maloprodajne radnje rodila se u martu 2018. godine. Moj brat je imao trgovinsku radnju od 2013. i početkom 2018. godine, odlučio je zatvoriti, jer po postojećim propisima i zakonskim preprekama, nije mogao raditi servis, a imao je velike zahtjeve kupaca tog tipa. Stoga je Dino zatvorio trgovinsku radnju. Bilo mi je žao da pet godina njegovog truda propadne, ali smo nastavili dalje jer smo imali razvijenu bazu kupaca.”.

Njegov brat Dino zadovoljno dodaje: „U trenutku kada sam zatvarao radnju, razmišljao sam o napuštanju Bosne i Hercegovine i odlasku u Njemačku sa porodicom, Rizo je došao sa idejom, koja se meni svidjela i bilo mi je drago da nastavimo tamo gdje sam ja stao s prethodnom radnjom. Brat mi je najveća podrška i zajedničkim snagama, živimo posao koji obojica volimo. U Njemačkoj ne bih mogao raditi s računarima, već jednostavne poslove koji mi se nude, tako da me nije trebalo dugo nagovarati da ostanem u Živinicama i pokušam ponovo.” Njegova porodica je tako ipak ostala u Bosni i Hercegovini, zemlji, koja im je draža od Njemačke.

Prilikom promišljanja o pokretanju trgovinske radnje i servisa, Rizah i Dino saznali su za mogućnost učešća u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području grada Živinice zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grad Živinice. Kroz inkubator, ovi mladi poduzetnici dobili su stručnu i finansijsku podršku u pokretanju i razvoju njihovog biznisa.

COVID 19 pandemija ostavila je negativan utjecaj i na ovaj biznis, ali poduzetničkom proaktivnošću i upornošću braća Đulović nastavljaju dalje i proširuju asortiman usluga ali i proizvoda.

Svima onima koji žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini poručuju: „Svi mladi koji teže da se bave privatnim biznisom, moraju biti svjesni da sam početak nije lak, bilo je tu dosta neprospavanih noći, mladi moraju dosta truda uložiti i vratit će im se to sigurno. Nije sjajno ni “vani”, kao što se priča. Uz zalaganje i predanost, kvalitetan i ozbiljan rad, u našoj državi se može dobro zaraditi i lijepo živjeti. Gdjegod odete, stranac ste. Ovdje je najljepše”.

Ukoliko Vam je potreban kvalitetan računar i računarska oprema, ali pak usluge servisa računara i računarske opreme kao i fiskalizacija, ekipu iz DIR Computers možete kontaktirati na:

DIR Computers web: www.dircomputers.com

DIR Computers FB: https://www.facebook.com/DIR-COMPUTERS-%C5%BDivinice-101044116759692

Telefon: 00 387 63 642 000 i 063 004 148

Podsjetimo se i promo videa ovog biznisa, rađenog u sklopu stručne podrške za biznise iz YEP inkubatora poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

Druge objave u kategoriji