Search

CEO Academy: Promovisan besplatan online alat za izradu biznis plana

Danas je na CEO Academy premijerno promovisan potpuno besplatan online alat za izradu biznis plana, pred preko 50 zainteresovanih mladih potencijalnih preduzetnika. Ovaj online alat ima za cilj da pomogne u premoštavanju jaza između želja i mogućnosti kada je u pitanju kreiranje tog prijeko potrebnog dokumenta zvanog biznis plan, a od danas je dostupan potpuno besplatno na linku https://bp.burzarada.ba. Umjesto da sredstva dajete biznis konsultantima, tehnološke mogućnosti, koje su odavno na vašoj strani, omogućavaju izradu biznis plana po principu “uradi ­sam”. Njegova osnovna namjena je da pomogne potencijalnim preduzetnicima, da, uz isključivo trošak (vlastitog) vremena i (vlastitih) mentalnih kapaciteta, testiraju svoje poslovne ideje, te kreiraju biznis plan koji je u stanju udovoljiti svim uobičajenim zahtjevima potencijalnih kreditora i ulagača.

Radionicu su vodili Dženan Trbić i Armin Talić, koji su objasnili da ovaj alat omogućava brzu provjeru poslovnih ideja i izradu kompletnih biznis planova sa kojima se može aplicirati za kredit ili drugim potencijalnim izvorima sredstava poput grantova međunarodnih organizacija ili zavoda za zapošljavanje. Namenjen je prije svega preduzetnicima u procesu investiranja u razvoj postojećih ili novih delatnosti, čiji je cilj povećanje prihoda i profita. Izrazito je intuitivan i popunjavanje upitnika uz brojne primjere garantuje da u planiranju investicije ne bude izostavljen ni jedan bitan detalj, a sam plan se ne može odštampati ukoliko plan nije potpuno završen. Značajna prednost alata je i to što automatski proračunava potrebna trajna obrtna sredstva i ubacuje ih u ukupnu vrijednost investicije. Jednostavan je za korištenje i u svakom momentu je moguće proveriti kako određeni parametar utiče na ishod odnosno isplativost ideje. Edukativnost se ogleda i u poređenju dobijenih efekata investicije sa poželjnim, kao i u objašnjenju značenja parametara sa kojima se ocjenjuju investicije. Kroz alat se može kreirati više biznis planova čime se olakšava i ubrzava procjena d0nošenja odluke, koja od ideja je najisplativija.

Ovaj alat vam ne može garantovati niti definitivno pokretanje biznisa, niti njegovu održivost, ali vas garantovano može dovesti u poziciju da si postavite prava pitanja kada je riječ o vašoj poslovnoj ideji, te da dođete u poziciju da ispunite dio tehničkih zahtjeva koje pred preduzetnike postavljaju potencijalni investitori, a koji se odnose na validan biznis plan, bez da se izlažete izdacima plaćanja skupih konsultanata. Osim osnovne verzije, koja je danas prezentovana, radiće se i na prilagođenim verzijama za napredne biznise.

Alat je napravljen na osnovu zaključaka Drugog Foruma o zapošljavanju mladih (“E-learning alat za mlade poduzetnike  potrebno je omogućiti online pristup formularima i obrascima za registraciju biznisa  e-learning alat je koristan pri razvoju poslovne ideje, pronala0enju izvora Anansiranja, te cjelokupnom upravljanju rastom i razvojem poslovanja  alat može pokazati svoj značaj i za potrebe poslovnog umrežavanja (networking), pristup primjerima dobrih poslovnih praksi, te se efektno može primjeniti u marketinške svrhe”) i Memoranduma o razumijevanju i saradnji radi realizacije prve faze projektne aktivnosti „E learning – poduzetništva za nezaposlene osobe – On line škola malog biznisa“ koji su potpisali direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš prije nešto više od godinu dana. Na razvoju aplikacije su radili prof. dr Aziz Šunje i Emir Kurtić, a njeno testiranje je obavljeno u saradnji sa studentima Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu.

Druge objave u kategoriji