Search

Na radionici Svjetske banke švajcarska podrška u BiH navedena kao uspješan primjer

Danas se na Vlašiću, u organizaciji Svjetske banke, održava radionica “Izazovi i rješenja za probleme na tržištu rada u Bosni i Hercegovini”. 

Na radionici učestvuju predstavnici Svjetske banke i brojnih domaćih institucija. U okviru radionice održava se i sesija na temu Upravljanje javnim službama za zapošljavanje. U okviru ove sesije predviđena je prezentacija Ulricha Hoerninga (eksperta Svjetske banke i bivšeg načelnika jedinice za reformu javne uprave grada Manheima u Njemačkoj) te diskusija koju moderira Ranko Markuš, predstavnik švajcarskog Projekta zapošljavanja mladih. Prisutni predstavnici ministarstava i javnih službi za zapošljavanje, među kojima i 7 direktora kantonalnih službi za zapošljavanje su naglasili da se svi projekti međunarodne zajednice trebaju voditi iskustvima švajcarskog portfolija zapošljavanja mladih, koji daje značajne rezultate u pilotiranju mjera na terenu.

Pored menadžmenta javnim službama za zapošljavanje, na radnici se obrađuju generalni izazovi pred tržištem rada u BiH, pitanja partnerstava između privatnog i javnog sektora u pružanju usluga zapošljavanja (public-private partnership in employment services), o čemu je na veoma inspirativan način govorio Richard Johnson. Na kraju sesije su predstavljeni načini na koje je moguće jačati znanja i vještine tražene na tržištu rada (towards building skills that satisfy employers needs).

Radionica se održava u okviru aktivnosti Svjetske banke na izradi analize stanja u BiH kao dio pripreme za izradu nove strategije pristupa BiH. Kao što smo već izvjestili, vlasti u BiH su istakle da od Svjetske banke očekuje aktivnu pomoć i ekspertizu, posebno podršku vladama entiteta gdje će se i realizovati veći dio reformskih zahvata koji su u vezi sa registracijom i radom poslovnih subjekata.

 

Druge objave u kategoriji