Search

Švicarski državni sekretar Yves Rossier sa Portfolijem zapošljavanja mladih

Nakon posjete generalnog direktora Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Manuel Sagera Bosni i Hercegovini, još jedna visoka delegacija se danas upoznala sa dostignuima Švicarskog portfolija zapošljavanja mladih. Danas je državni sekretar iz Ministarstva vanjskih poslova Švicarske nj.e. Yves Rossier posjetio Sarajevo, a u delegaciji su bili i nj.e. ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer, Claudia Buess, zamjenica ambasadora Švicarske u BiH i David Kramer, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske. Kratka posjeta Satajevu je iskorištena da se nj.e. upozna sa prioritetnim oblastima djelovanja Vlade Švicarske, među kojima je bio i Portfolijo zapošljavanja mladih, što je pretstavnicima ovog portfolija dalo posebno priznanje.

U opuštenoj atmosferi, bez velikih govora i ceremonije, ovaj visoki gost iz Švicarske je razgovarao sa tri mlade nezaposlene osobe iz Kluba za traženje posla Sarajevo, predstavnicima trening centrima GastroID i FORMAT, te sa HUB 387, organizacijama koje su formirane uz podršku Vlade Švicarske i predstavnikom Omladinske informativne agencije, koja implementira dio aktivnosti Projekta zapošljavanja mladih (YEP). U kreiranju mehanizama za podršku mladima posebnu ulogu imaju i klubovi za traženje posla, a Klub za traženje posla Sarajevo je bio najbolji klub u FBiH u toku 2014.godine, imao je i najviše članova (203),  a oni su bili najaktivni u poređenju sa svim drugim klubovima u FBiH. U toku razgovora su razmjenjena viđenja o situaciji vezanoj za zapošljavanje mladih, te efikasnosti aktivnosti koje se sprovode u okviru Portfolija zapošljavanja mladih, posebno kada je u pitanju nezaposlenost mladih s jedne strane i potreba za kvalitetnim kadrom u perspektivnim indistrijama. Jedan od zaključaka je da je mogući odgovor u cjelozivonom ucenju, prekvalifikaciji za ona zanimanja koja tržište traži, što se svakako može uraditi i kroz centre za obuku koji su formirani u okviru Portfolija.

Nj.e. Rossier je jedan od najinteresantnijih političara Švicarske. Diplomirani pravnik sa Fribourg Univerziteta, a kasnije je magistrirao pravo na Univerzitetu McGill u Montrealu . Otac petoro dece uzrasta između deset i 20 godina i nije čovjek koji se izdvaja zbog svoga statusa u masi, iako je u stvarnosti je kosmopolitski diplomata . Odmah po postavljanju na ovu visoku poziciju počeo pregovore vezano za švicarsku poziciju na jedinstvenom tržištu Evropske unije, što je vjerovatno jedan od najznačajnijih izazova sa kojima se Švicarska suočava u svojoj spoljnoj politici.

Swiss Secretary3

 

Yves Rossier Curriculum vitae

1960:     Born, Delémont, Switzerland
1985:     BA in law, University of Fribourg
1986:     Diploma in European studies, College of Europe, Bruges
1989:     Master’s in law, McGill University, Montreal
1990:     Legal adviser, EU integration office
1993:     Diplomatic trainee, foreign ministry
1994-98:     Adviser to economic affairs minister Delamuraz
1998-99:     Adviser to economic affairs minister Couchepin
2000-04: Head of secretariat, federal casino board
2004-12:     Director, federal social insurance office
2012-      State secretary, ministry for foreign affairs

Druge objave u kategoriji