Search

BiH dobija prvu fabriku za proizvodnju pomfrita i zamrznutog voća

U industrijskoj zoni Vinčica u općini Pale – Prača u toku su završne pripreme za otvaranje fabrike za proizvodnju pomfrita i fabrike za zamrzavanje i pakovanje voća i povrća.

Investitor je sarajevska firma Eko – Plod sa poslovnom jedinicom u ovoj općini, tačnije u Hrenovici, koja je 2013. godine donijela odluku o izgradnji fabrike koja će prema najavama biti među najvećima u regionu.

“Izgrađeni su proizvodni objekti na 1.500 m2 sa hladnjačama na -20 C, koja može da primi 400 tona robe u četiri komore. Oprema za proizvodnju pomfrita nabavljena je od njemačke kompanije, a kapacitet opreme je 700 kg/h ili 1.500 tona godišnje”, kaže za eKapija.ba program menadžer firme Hilmija Hodović.

Dodaje da će 60 posto proizvodnje poluprženog i zamrznutog pomfrita biti plasirano na domaće tržište, dok je 40 posto proizvodnje namijenjeno za izvoz, a vrijednost proizvodnje na godišnjem nivou procjenjuje se na četiri mliliona KM.

Predviđeno je da kompanija ima 50 kooperanata na proizvodnji krompira, a u planu je da se godišnje preradi 3.000 tona krompira.

Pored nje, linija za preradu, smrzavanje i skladištenje voća i povrća nabavljena je iz Italije sa protočnim tunelom za brzo zamrzavanje (od 12-15 min) putem CO2 što je najnoviji sistem, za sada jedinstven na ovim prostorima.

“U toku je montaža opreme i početak proizvodnje očekujemo za 60 dana”, potvrđuje on.

Planirana je proizvodnja i otkup 800 tona maline, 500 tona jagode i 500 tona kupine, šumskih proizvoda gljiva i borovnica.

Napominje da je sirovina isključivo od domaćih proizvođača, sa područja Goražda, Rogatice Pala i Sarajeva.

Tako je kompanija Eko – Plod provela detaljna istraživanja iz oblasti proizvodnje jagodičastog voća i sačinila realan plan razvoja. U razvoj kapaciteta za preradu uloženo je više od 3,5 miliona konvertibilnih maraka. Aktuelnim i budućim proizvođačima jagodičastog voća ponudili su kompletnu investiciju za prvu godinu. Ugovorni period je 14 godina koliki je i optimum visokog prinosa prije svaga za malinu i kupinu.

“Vrijednost investicije po jednom dunumu je oko 2.000 KM u čemu je učešće kompanije više od 80%, a Eko Plod će vršiti otkup kompletne proizvodnje”, ističe Hodović, dodajući da se vrijednost investicije ogleda u isporuci sadnica, đubriva, prskalice, žice, sistema za navodnjavanje i sistema za zaštitu.

Vrijednost jagodičastog voća do 2018. godine planirana je u iznosu od 20 miliona KM.

Preduzeće će do 2018. godine zaposliti 30 radnika u direktnoj proizvodnji i preko 250 kooopranata proizvodnje sirovine.

Direktor “Eko-ploda” Hilmija Hodović rekao je novinarima da je ova firma spremna da poljoprivrednicima ponudi kooperantske usluge na duži period i da bi ugovori svake godine bili obnavljani. Hodović je napomenuo da ova firma, koja dnevno može da preradi četiri tone krompira, poljoprivrednicima nudi kvalitetan sjemenski materijal koji bi otplaćivali rodom krompira. Poljoprivrednicima koji se odluče za proizvodnju jagodičastog voća, Hodović je rekao da je ova firma spremna da ponudi kompletnu investiciju za prvu godinu proizvodnje, vrijednosti od po 2.000 KM po dunumu. Prema njegovim riječima, bila bi obezbijeđena nabavka sadnica, žice, đubriva, sistem za navodnjavanje, sredstva za zaštitu, prskalice, stručna pomoć. Hodović je istakao da je otkup i krompira i jagodičastog voća zagarantovan i da bi bio vršen na licu mjesta.

Inače, kada je riječ o proizvodnoj djelatnosti Eko – Plod se prvo počeo baviti proizvodnjom stočne hrane sa kapacitetom od 12 tona dnevno, a u kasnijoj fazi i sa uzgojem peradi. Ovu investiciju realizuju vlastitim sredstvima, odnosno kreditom “Turkish Zirat banke”, te bespovratnoj pomoći Vlade Federacije BiH od 450.000 KM radi zapošljavanja povratnika u Republiku Srpsku.

Druge objave u kategoriji