Search

Triple Helix: YEP i Ekonomski institut Sarajevo razvijaju modele socijalnog preduzetništva

Projekat zapošljavanja mladih u saradnji sa Ekonomskim institutom u Sarajevu provodi analizu pravnog okvira i razvija praktične modela za razvoj socijalnog predzetništva u BiH. Naime, u okviru planiranja treće faze YEP-a, razmatraju se i aktivnosti kojim bi se saradnja sa javnim službama za zapošljavanja jednim dijelom fokusirala i na razvoj novih aktivnih mjera za zapošljavanje, uključujući i podršku socijalnom preduzetništvu. Ključni problem širom Bosne i Hercegovine je nedostatak radnih mjesta, a nova faza YEP-a će u svom značajnom obimu biti fokusirana na njihovo kreiranje, kao i razvoj efikasnijih aktivnih mjera na tržištu rada.

U okviru ovih priprema, eksperti Ekonomskog instituta u Sarajevu daju znatan stručni doprinos modeliranju postojećih i razvoju novih koncepata socijalnog preduzetništva kao što su zadruge, socijalna preduzeća za radnu integraciju i coworking prostori. YEP na ovaj način pimjenjuje Triple Helix model koji udružuje tri strane u društvo znanja: univerzitete, privatni sektor i vladine institucije. “Smatramo da se značajniji rezultati dobijaju analizom interakcije gdje su uključene tri grupe aktera, koji funkcioniše u okviru dva ključna toka interesa i očekivanja: očekivanja zasnovana na znanju, praksi i institucionalni interesi”, izjavio je Ranko Markuš rukovodilac Projekta. Dženan Trbić koji vodi program YEP lokalnih inicijativa smatra da bez Triple Helix koncepta ne postoji dovoljno kapaciteta da se upravlja promjenama s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, jer niti jedan od tri aktera ne može promjenu napraviti samostalno, bez obzira koliko je posvećen, koliko zna i koliko je preduzetan. Ovdje se, zapravo, radi na uspostavi inovativnog koncepta zasnovanog na hibridizaciji znanja, kako bi se izašlo iz začaranog kruga slabog ekonomskog impulsa, male zaposlenosti i aktivnosti.

Razmatra se veći broj modela i aktera koje je moguće/potrebno mobilizirati za angažman u zapošljavanju mladih. Polazna tačka za razvoj modela su iskustva YEP Programa lokalnih incijativa i drugih projekata švicarskog portfolija u BiH. Više informacija o predloženim modelima bit će dostupno uskoro.

Projekat zapošljavanja mladih je pokrenuo široke javne konsultacije o pružanju usluga dugoročno nezaposlenim ženama i muškarcima. Konsultacije su dio procesa planiranja treće faze Projekta, a doprinos se očekuje od građanki i građana,  organizacija koje su zainteresovane i/ili na koje utiče dugoročna nezaposlenost, nacionalnih, entitetskih, lokalnih vlada i ministarstva, nadležnih javnih institucija, sindikata, poslodavaca i udruženja poslodavaca, malih i srednjih preduzeća, velikih kompanija, NVO-a, istraživača, akademskih radnika, itd. Naredne sedmice se održavaju planski sastanak sa preko 30ključnih projektnih aktera, te sastanak sa voditeljima klubova za traženje posla, na kojima bi se trebale definisati strategije intervencija, čiji će dio vjerovatno biti i modeli socijalnog preduzetništva.

(Foto: doc. dr Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta predstavlja razvijene modele)

Druge objave u kategoriji