Search

Planski sastanak za treću fazu Projekta zapošljavanja mladih

Kao što smo i najavili, danas se u Sarajevu održava Planski sastanak na kojem se raspravljaju mogući strateški pravci i konkretne aktivnosti za treću fazu Projekta zapošljavanja mladih. Projekti Vlade Švajcarske se planiraju na način da krajnji korisnici projekata iskažu svoje potrebe, pa se na osnovu njih planira intervencija u sektoru. Na planskom sastanku učestvuju ključni partneri iz različitih sektora, odnosno ministarstava, javnih službi za zapošljavanje, razvojnih agencija, akademskih institucija i međunarodne zajednice.

DSC_1585

 Današnji planski sastanak pokazatelj je da je YEP i dalje fokusiran na konkretne rezultate. Rezultat nastavlja biti uspostavljanje sistema koji vode ka zapošljavanju mladih kroz reformu javnih službi za zapošljavanje i širenje “Reformskog paketa”, ali sa proširivanjem aktivnosti na kreiranje efikasnih mjera na tržištu rada, a kako bi se u nestabilnom ekonomskom okruženju kreirale mogućnosti za zapošljavanje mladih.

Današnji planski sastanak je samo nastavak javnih konsultacija koje se obavljaju sa Upravnim odborom, Švajcarskim portfolijem zapošljavanja mladih, te online konsultacija u kojima su svi zainteresovani dobili priliku da daju svoje mišljenje. Planske aktivnosti se nastavljaju sutra sastankom voditelja klubova za traženje posla, na kojem će se razgovarati o budućnosti ove aktivne mjere, koja je u međuvremenu postala potpuno integrisana u sistem javnih službi a zapošljavanje.

Zaključci svih ovih konsultacija će biti sročeni u jedan dokument, koji će biti osnova za planiranje naredne četverogodišnje faze 2016-2020.godina, u vrijednosti od približno 4 miliona švicarskih franaka.

Atmosferu sa današnjeg sastanka možete vidjeti u narednoj fotogaleriji:

DSC_1575

Druge objave u kategoriji