Search

50 % institucija obuhvaćenih monitoringom u KS nema pravilnik o upošljavanju

Centar za razvoj omladinskog aktivizma u saradnji sa Antikorupcijskom mrežom u BiH – ACCOUNT i Komisijom za koordinaciju i pitanja mladih BiH u Sarajevu je danas organizovao okrugli sto o temi „Monitoring zapošljavanja u javnim institucijama“.

Na okruglom stolu održanom u Parlamentarnoj Skupštini BiH prezentovani su rezultati analiza koje su provedene tokom implementacije projektnih aktivnosti unutar mreže ACCOUNT. Riječ je prezentaciji rezultata istraživanja „Analiza stanja u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u BiH“ provedenog u avgustu – septembru 2014. godine i aktivnosti monitoringa o procesu zapošljavanja u javnim ustanovama.

Monitoringom je obuhvaćeno 67 institucija u KS (javna uprava, javne ustanove i javna preduzeća) kojima su poslani zahtjevi za dostavljanje Pravilnika o kriterijima zapošljavanja i popunjavanja radnih mjesta (javne ustanove i javna preduzeća) i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta (javna uprava, javne ustanove, javna preduzeća) te spiskova zaposlenih osoba unazad jednu godinu.

U periodu vršenja monitoringa, Centar za razvoj omladinskog aktivizma Croa zaprimio je odgovore iz 33 javne institucije, od toga je 20 djelomičnih u kojima su institucije dostavile ili samo pravilnike ili podatke o broju zaposlenih. Iz dostavljenih pravilnika vidljivo je da isti nisu usklađeni sa mnogoborojim pravnim propisima naše države, njenih entiteta, kantona, dana je mogućnost samostalnog odlučivanja njihovih rukovoditelja, iako su treba naglasiti da ovo diskreciono pravo može da predstavlja zloupotrebu položaja i ovlasti i druga krivična djela.

Monitoringom je utvrđeno da 51 od ukupno 112 javnih obuhvaćenih monitoringom javnih ustanova nema pravilnike, niti bilo koji pravni akt na osnovu kojeg vrše popunu upražnjenih radnih mjesta. Omogućena koruptivna krivična djela, kao što su „zloupotreba položaja i ovlasti“, „primanje mita i drugih oblika koristi“, „nezakonito posredovanje“, „nesavjestan rad u službi“ i druga djela.

 

Druge objave u kategoriji