Search

Национална служба за запошљавање Србије уз подршку ЕУ шири мрежу Клубова за тражење посла

Циљ ЕУ пројекта „Техничка подршка управљања грантовима у сектору запошљавања“ је  унапређење ефикасности услуга запошљавања у складу са потребама тржишта рада. Пројекат води Мери Лоренчич, стручњакиња која је донедавно била ангажована у оквиру Пројекта запошљавања младих, на изградњи капацитета Службе за запошљавање Кантона Сарајево.

Национална служба за запошљавање, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и јединице локалне самоуправе ће кроз територијалне пактове о запошљавању створити предуслове за креирање нових услуга и активних мјера запошљавања и самим тиме доприњети повећању стопе запослености угрожених категорија, посебно жена и рома.

У Србији постоји мрежа Клубова за тражење посла од 25 Клубова у склопу државне службе за запошљавање а проширит ће се на 85 клубова на територији цијеле државе, од чега ће додатних 20 Клубова бити успостављени унутар службе а 40 унутар локалних органа самоуправе.

Додатно ће се изградити мрежа од 20 центара за савјетовање и каријерно управљање унутар службе и јединица локалних самоуправа; поставити 80 инфо терминала за незапослена лица, како би исти могли самостално претраживати отворене огласе и остале битне информације везане за запошљавање. Такођер ће се формирати возни парк који ће бити на услузи незапосленим лицима из руралних подручја, планирано је опремити возила са свом потребном опремом за адекватно услуживање незапослених лица.

У БиХ је до сада развијена мрежа од 25 Клубова за тражење посла, уз подршку Пројекта запошљавања младих. Према закључцима планског састанка одржаног 10/06/2015 у Сарајеву у чијем раду су учествовале и јавне установе за запошљавање исказана је заинтересованост за даље ширење реформског пакета који поред ширења новог модела рада бироа, успоставе система мјерења учинака подразумјева и примјену Клубова за траженје посла као активне мјере намјењене младима. Потврда да је Реформски пакет неопходност у развоју служби је и напор Србије у модернизацији Националне службе за запошљавање, ако се на то дода развој мреже Клубова у Хрватској, регионална размјена искустава је нешто што у будућности мора услиједити с циљем међусобног учења и максимизирања ефеката реформи у које се улази.

Druge objave u kategoriji