Search

Projekat zapošljavanja mladih učestvuje u izradi strategije razvoja Kantona Sarajevo 2020

Pod pokroviteljstvom Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo oragnizuj se niz radionica u kojima učestvuju predstavnici svih ministarstava Kantona, jedinica lokalnih samouprava, poslodavaca, civilnog sektora i drugi akteri kako bi dorpinjeli izradi strategije razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine. Cijelom procesu izrade Strategije razvoja KS podršku je dao Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednička inicijativa Ambasade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Jedno od područja saradnje je ekonomski razvoj za održivo zapošljavanje i generiranje prihoda u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumjevanju između Vlade kantona Sarajevo i Razvojnog programa UN.

U situacionoj analizi je prepoznat problem visoke stope nezaposlenosti mladih, njihova neaktivnost uzrokovana različitim uslovima iz okruženja i odustajanje radno sposobnih osoba za potragom za poslom te se stoga i ne nalaze na evidencijama. Pošto je uočeno da su javne ustanove za zapošljavanje pod velikim pritiskom definisane su preporuke za prevazilaženje uočenih problema; potrebno je povećati izdvajanja za aktivnu politiku zapošljavanja, kroz podršku zapošljavanju i samozapošljavanju te intenzivirati programe za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i stručno osposobljavanje nezaposlenih osoba na području KS. Nadalje, potrebno je unaprijediti saradnju poslodavaca, institucija za obrazovanje i zapošljavanje, uz unapređenje posredovanja u zapošljavanju i promociju cjeloživotnog učenja; što je u skladu sa novim procedurama rada razvijenih u sklopu Projekta zapošljavnja mladih a sprovode se u JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je u svom ekspozeu također spomenuo problematiku stvaranja novih radnih mjesta: “Cilj razvojne strategije je afirmisati dijalog, posebno s poslovnim asocijacijama te ukloniti prepreke i stvoriti što kvalitetnije okruženje za djelovanje privatnog sektora i afirmaciju poduzetničkih inicijativa kojima se ostvaruje razvoj privrede KS i novo zapošljavanje. Svjesni smo da je zdrav privatni sektor osnov svake moderne ekonomije i namjera nam je da stvorimo pretpostavke da privatni sektor učinimo privlačnijim za rad od javnog sektora.”

 

 

 

 

Druge objave u kategoriji