Search

YEP spaja mlade nezaposlene iz Klubova sa mogućnostima za radni angažman kroz online savjetovanje

Nakon što je prošle sedmice (12.06.2015.) Projekat YEP u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje RS i Službom za zapošljavanje BPK uspješno održao prvo online savjetovanje za mlade nezaposlene, danas je održana i druga online sesija koja je uključila nekoliko zanimljivih gostiju. Teme koje su predstavljene su dvije mogućnosti iz YEP Info-paketa i to:  1. Učešće na regionalnim forumima UN-ovog programa Dijalog za budućnost koji nudi odličnu priliku i za upoznavanje sa položajem mladih, razvija vještine pregovaranja, lobiranja, upoznaje sa političkim sistemom, UN-om, i odlična prilika za gradnju socijalne mreže sa velikim brojem ljudi koja je izuzetno važna za integraciju na tržište rada; 2. Volonterski kampovi – primjer volontiranje na Festivalu Kaleidoskopu Tuzli krajem jula, odlična prilika za mlade da nauče nešto više o timskom radu, event i organizacijskom managementu kulturnih događaja, kreativnim industrijama, radu sa mladima, PR i sl.

Današnja online sesija je bila izuzetno dinamična te se u diskusiju i razgovor sa grupama mladih iz Kluba u Goraždu i Banja Luci uključili predstavnici UN-a, YEP-a, OIA-e te u drugom dijelu i dvije mlade žene koje su u prošloj online sesiji bile učesnice i članice Kluba, a danas su se javile iz kancelarije OIA-e gdje su primljene na program obuke o socijalnom poduzetništvu koji se realizuje u saradnji sa Fondacijom iz Hrvatske i u sklopu koje će učesnici imati priliku ići na studijsko putovanje u Hrvatskoj za par mjeseci.

Ovim online sesijama, Projekat YEP želi mladima iz Klubova ponuditi više informacija o mogućnostima, pozvati organizatore tih mogućnosti da direktno predstave svoju ponudu i na taj način povećaju šanse mladim nezaposlenima u pristupu mogućnostima. Iz današnje online sesije je proizišlo nekoliko korisnih uputa, a to je da UN do danas nije imalo veliki broj prijava za Forum u Banja Luci, te je nakon ove sesije se prijavilo odmah 6 osoba, a pored toga mladi dobijaju priliku da direktno učestvuju u usmjeravanju Projekta YEP u aktivnosti koje su njima interesantne i za koje oni smatraju da će ih dovesti do zaposlenja, a ujedno YEP sa svojim partnerima mlade inspiriše da uzmu učešće u volonterskim i drugim srodnim aktivnostima kako bi time što prije ušli u svijet rada.

Iako su dosadašnje dvije online sesije testne, već imamo prve dvije uspješne priče i to su Almedina (član Kluba za traženje posla Goražde) i Jelena (član Kluba za traženje posla Banja Luka) koje su i svojim današnjim angažmanom podstakle i druge mlade da budu proaktivni i koriste sve mogućnosti koje im se pružaju, da imaju više povjerenja i da izlaze van okvira tradicionalnog traženje posla.

Uvođenje na mala vrata online savjetovanja mijenja logiku i principe savjetodavnog rada, povećava obim mladih koji se nadamo se kasnije mogu uključiti iz svih lokacija u BiH i biti dijelom pokretačke snage koja želi na transparentan način pružiti informacije o mogućnostima za radni angažman i pomoći direktno mladima i lobiranjem i savjetima pri apliciranju.

  11400964_10205533895680312_548999125879913153_nslika online savjetovanje

Screenshot 2015-06-18 12.51.46Aldina (Klub Gorazde) online savjetovanje

Druge objave u kategoriji