Internetom se munjevitom brzinom proširila vijest da Kouzon korporacija pokreće projekat “KOUZON TRAVELING HOSPITALITY ACADEMY ” koji ima za cilj da osigura posao za 1.000 mladih ljudi. Cilj ovog projekta koji se dešava u sklopu velike jesenje kampanje jeste preznetacija šta Kouzon nudi kao korporacija. U toku prezentacije Kouzon tim će da predstavi koje kvalifiikacije kandidat treba da posjeduje ako želi da bude dio Kouzon Traveling Hospitality Academy-ije, čiji je glavni cilj mogućnost zapošljavanja u inostranstvu. Interesantno je da u pozivu mladima ne piše da je Agencija KOUZON posrednik pri zapošljavanu na kruzerima.
Sama Akademija traje četiri sata, a na njoj će svi oni koji imaju relevantno radno iskustvo u hotelijerstvu imati priliku da usavrše svoje znanje, manire i otvore svoje vidike kada su u pitanju poslovi u visoko prestiznim kompanijama. Program koji se nudi je besplatan, mada je također interesantno da se taj info dan naziva “akademijom”. Raspitivanjem među kolegama i pretraživanjem interneta došli smo do informacije da je obuka je sastavljena iz dva dijela. Prvi je profesionalni dio i odnosi se isključivo na samu radnu poziciju (konobar , room service, buffet steward/stewardess ili bar server/tender, gift shop…). Drugi dio je simulacija glavnog intervjua sa obradom pitanja koja se javljaju na tom razgovoru za posao. Cilj je selekcija pravih ljudi za posao na brodu, a kako kompanija kaže na blogu brodskog fotografa koji je porijeklom sa naših prostora “slabi duhom i neodlučni nisu za posao na brodu”. S toga Vam je svakako naš savjet da budete oprezni prilkom poziva na oglase za kompanije za koje niste sigurni čime se bave.
Bitno je reći da smo na internetu pronašli informaciju da i nije sve besplatno – može koštati do 800 EUR: priprema u trajanju od jednog dana za radne pozicije u housekeeping-u, hotelskom delu broda, kuhinji, kao i staff pozicije (youth staff, sport staff, technical staff, reception…) košta 120KM. Priprema u trajanju od dva dana za radne pozicije u restoranu, baru, room service i sommeliere (F&B Department) –košta 200KM. Ukupno troškovi cijele procedure zapošljavanja na brodu (zajedno sa obukom) vas mogu koštati oko 600 – 800 eura, dok su povratna avio karta, zdravstveno osiguranje, smještaj i hrana besplatni tj. obezbjeđuje ih kompanija.
Ukoliko ste ipak zainteresovani izaberite jedan od vama najbližih gradova u Bosni i Hercegovini, gdje će se održati akademija i obezbijedite svoje mjesto već danas:
– Sarajevo – 16.09.2015.
– Tuzla – 17.09.2015.
– Brčko – 18.09.2015.
– Banjaluka – 19.09.2015.
Organizatori kao razlog pokretanja ove akademije navode mogućnost da se kandidati što bolje pripreme za glavni intervju sa poslodavcima, jer oni jednostavno nisu upoznati sa standardima viskokog ugostiteljstva i teže prolaze intervju.
Prijave se mogu poslati na bih@kouzon.com.mk, a za sve detaljnije informacije pozovite na 066/533-030.
——————————
Malo smo istraživali internet i evo šta smo pronašli o mogućnostima koje nudi ova organizacija i na blogu kabinskog fotografa smo pronašli pregršt korisnih informacija:
——————————
USLOVI ZA RAD NA BRODU
poznavanje engleskog jezika i eventualno nekog drugog evropskog jezika na nivou komunikacije i da je kandidat od 21 do 35 godina starosti ( za kuhinju do 42). Poslovi za koje možete aplicirati su: konobar, pomoćnik konobara, sommelier, hostese, bar server, bartender, room service, buffet steward/stewardess, mesar, pekar, kuvar, pomoćnik kuvara, poslastičar, prodavac u gift shopu, fotograf, radnik na bazenu-pool boy, cleaner, housekeeping, front desk officer, youth staff, stage staff, A/V technician….
KADA VEC ZNAMO GDJE I KAKO MOZEMO DA VAS PLASIRAMO, STA JE SLEDECI KORAK ?
Sledeći korak je da dođete na našu zvaničnu prezentaciju o čijem datumu bi vas blagovremeno obavjestili. Prezentacija je vrlo detaljna i tu dobijate transparentno sve informacije što se tiče, procesa zapošljavanja na kruzerima, pozicije, plate itd. Nakon prezentacije isti dan ide PRESCREENING INTERVJU pojedinačno sa svakim kandidatom koji želi da aplicira. Prezentacija je besplatna, a apliciranje kosta 15KM. Aplikacija vam važi godinu dana i validna je i za naše druge programe za zapošljavnje (UAE i Katar). To znači da jednom u toj godini dana plaćate aplikaciju bez obzira da li više puta izlazili na preliminarni intervju. Prescreening intervju vode kolege koji su obučeni za prescreening process i selekciju kandidata.
Na ovaj intervju Vi treba da dođete sa Vašim CV na ENGLESKOM JEZIKU, kopijom pasoša i 1 fotografijom ( pasoški format ). Intervju je vezan za provjeru Vašeg znanja stranih jezika ( intervju se radi na Engleskom), provjeru Vaših profesionalnih znanja ( vezane za pozciju za koju želite da aplicirate) i svakako sva pitanja vezana za vaš karakter, želju za građenjem karijere i potencijalan izbor kompanije za koju vi možete da aplicirate.
Nakon ovog intervjua , i ukoliko budete izabrani, mi ćemo vas pozvati na glavni intervju sa predstavnicima brodske kompanije. Ovaj intervju je presudan, da li će neko od Vas dobiti posao ili ne. Ako se dobije posao ostaje samo da se odrade vize, ljekarski i da se obezbjedi avio karta (sve ovo mi ćemo Vama objasniti na zvaničnoj prezentaciji).
Ono sto je standardna procedura u našem sistemu je da uvek radimo sve postupno i vrlo profesionalno. Da bi svi Vi bili spremni za glavni intervju sa brodskim kompanijama , mi sa kandidatima koji prođu preliminarni intervju radimo obuku koja je priprema za glavni intervju. Prolaznost kandidata poslije obuke je 95%.
Obuka daje glavne informacije kako da se spremite za intervju , na šta da obratite pažnju i najviše oko Američkih standarda u Hospitality industiji kao i materijale u kontekstu pozicije za koju aplicirate. Kada sve ovo skupite to su vrlo korisne i važne smjernice.
KAKO IZGLEDA OBUKA ?
Obuka je sastavljena iz dva djela. Prvi je profesionalni dio i odnosi se isključivo na samu radnu poziciju (konobar , room service, buffet steward/stewardess ili bar server/tender, gift shop…). Drugi dio je simulacija glavnog intervjua sa obradom pitanja koja se javljaju na tom razgovoru za posao i nakon obuke ste potpuno spremni da prođete intervju. Priprema ima za cilj da poveća kvalitet kandidata i omogući bolju startnu poziciju (bolju platu) u kompaniji već od momenta intervjua.
Cilj je selekcija pravih ljudi za posao na brodu. Slabi duhom i neodlučni nisu za posao na brodu.
Priprema u trajanju od jednog dana za radne pozicije u housekeeping-u, hotelskom delu broda, kuhinji, kao i staff pozicije (youth staff, sport staff, technical staff, reception…) košta 120KM.
Priprema u trajanju od dva dana za radne pozicije u restoranu, baru, room service i sommeliere (F&B Department) –košta 200KM.
Ukupno troškovi cijele procedure zapošljavanja na brodu (zajedno sa obukom) vas mogu koštati oko 600 – 800 eura, dok su povratna avio karta, zdravstveno osiguranje, smještaj i hrana besplatni tj. obezbjeđuje ih kompanija.
LISTA DOKUMENATA KOJA VAM JE POTREBNA ZA APLIKACIJU :
1. CV na engleskom (obavezno i skype name u CV)
2. 1-fotografija (kao za pasoš)
3. 1- fotokopija pasoša
4. kopije appraisal-a, evaluation form i važeće C1D vize – važi samo za kandidate koji su vež radili na brodu
Ukoliko naša komisija procjeni u toku razgovora sa Vama da postoji odgovarajuća radna pozicija za koju možete aplicirati, biće Vam objašnjena vrsta posla, dužina trajanja ugovora i visina plate. Ukoliko ste saglasni sa prijedlogom nastavljate procedure i za glavni intervju sa poslodavcem je potrebno jos:
4. uverenje da niste osudjivani iz suda + prevod na engleski od strane sudskog tumača
5. kopija diplome srednje škole + prevod na engleski (može i slobodan prevod)
7. preporuka prethodnih poslodavaca iz oblasti za koju se aplicira na engleskom
Za preliminarni intervju sve što je potrebno da ponesete je CV na engleskom, kopiju pasoša i 1 fotografiju pasoškog formata, appraisal form, kopija C1D vize – važi samo za kandidate koji su već radili na brodu i portfolio – važi samo za fotografe.
NAPOMENA: Za pozicije u kuhinji se radi samo priprema za intervju ne i stručna obuka jer se traže kandidati sa stručnom spremom ili iskustvom. Plate se kreću od 1000 USD za pomoćnika kuvara, 1500 USD za poziciju 3rd cook i 1800 USD za 2nd cook. Ista klasifikacija se odnosi i na pekare, mesare i poslastičare. Pizza majstori imaju 1900 USD. Ukupno ulaganje kandidata za kuhinju ne moze preci 650 eur .