Search

YEP lokalne inicijative: Podrška radnoj integraciji osoba sa Down sindromom

Jučer, 2.10.2015. godine, YEP je potpisao ugovor o realizaciji lokalne inicijative “Povećanje znanja i radnih vještina mladih s Down sindromom” sa udruženjem “Život sa Down Sindromom Federacije BiH” (ŽDSFBiH).

DownSy_Ugovor_10

Kroz šestomjesečnu saradnju, YEP i ŽDSFBiH će provesti niz aktivnosti usmjerenih ka radnoj integraciji osoba sa Down Sindromom na području kantona Sarajevo. Cilj inicijative je testiranje koncepta socijalnog preduzetništva u praktičnoj i održivoj radnoj integraciji pomenute ciljne trupe. U okviru udruženja inicijativom se formira klub “3DownPrint” koji će BiH javnosti ponuditi seriju proizvoda u čijoj izradi će učestvovati i osobe sa Down sindromom. Podrškom YEP-a postojeća oprema za 3D printanje će biti dopunjena dodatnim mašinama potrebnim za zaokruživanje proizvodnog programa za 3 i 2D štampu. Doprinos YEP-a nije ograničen na nabavku opreme. Ključni set podržanih aktivnosti se odnosi na uobličavanje potrebne opreme, znanja i vještina u održiv model radne integracije osoba sa Down sindromom, praktičnom realizacijom koncepta socijalnog preduzetništva. U finansiranju aktivnosti obuhvaćenih ovom inicijativom učestvuje i Ambasada Holandije u BiH.

DownSy_Ugovor_12

Odmah po potpisivanju ogovora, pokrenuta je i prva aktivnost – pripremni sastanak sa izradu biznis plana kroz koji će udruženje, uz podršku YEP eksperta, Adnana Kršlaka, definisati osnovne parametre svog preduzetničkog poduhvata.  O toku realizacije ove lokalne inicijative redovno ćemo izvještavati na yep.ba.

DownSy_Ugovor_02

Druge objave u kategoriji