Search

Dodik: Značajan broj prijavljen na evidenciju, rade na crno, a država im plaća zdravstveno osiguranje

Dodik je izjavio novinarima u Trebinju da ima problema i potrebe za zapošljavanjem, da se u Srpskoj ove godine smanjio broj nezaposlenih, te da se “značajan broj onih kojima ne treba posao prijavljuje na evidenciju, rade na crno, a država im plaća zdravstveno osiguranje”.

“Iz tog razloga stvarni broj onih koji traže posao je manji nego što evidencije govore, a i mnogi biraju posao”, rakao je Dodik, ističući da tekstilna industrija u Prijedoru traži 400 novih radnika, ali da se niko ne prijavljuje.

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj onaj ko želi da radi ima posla, a oni koji žele da se jedino zaposle u energetskom sektoru i Telekomu “vječito će ostati da čekaju tu nemoguću šansu”.

Podsjećamo da je u cilju utvrđivanja realne ponude radne snage na tržištu rada, Ekonomska politika predvidila vođenje evidencije nezaposlenih lica koji su na evidenciji zbog zdravstvenog osiguranja u Fondu zdravstvenog osiguranja, jer ne čine aktivnu ponudu radne snage. Ovo je posebno značajno kako bi se omogućio kvalitetniji rad sa nezaposlenim osobama koje zaistra traže zaposlenje, a za ovu reformu se zalaže i Projekat zapošljavanja mladih u sklopu aktivnosti unaprjeđenja savjetodavne funkcije Zavoda za zapošljavanje.

Druge objave u kategoriji