Search

Poruka evropske komesarke za zapošljavanje: prijavite se na biro, uradite ličnu procjenu i napravite plan traženja posla

Marianne Leonie Petrus Thyssen, rođena 24.jula 1956.g., je Belgijska političarka ispred Kršćansko-demokratske i flamanske partije (CD&V). Imenovana je za evropsku komesarku za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju 2014.godine. Evropska komisija je 17.septembra 2015.g. uputila zvanične smjernice zemljama članicama kako bi efikasnije pomogle dugoročno nezaposlenim osobama da se vrate na tržište rada.

Pogledajte video poruku Marianne Tyssen o dugoročnoj nezaposlenosti:

“Dugoročna nezaposlenost je jedna od najbolnijih ostavština ekonomske krize. Više od 12 miliona ljudi u Evropskoj uniji ne može naći posao duže od godinu dana. Polovina ih nema posao duže od dvije godine. Što su duže nezaposleni, to  im je teže se vratiti  na tržište rada. Junckerova Komisija je 100% posvećena cilju da se više osoba zapošljava i da se ponovo potakne ekonomski rast Evrope.

Danas vam predstavljam prijedlog, koji može biti dio rješenja. U njemu su sadržana tri koraka koja će pomoći dugoročno nezaposlenim osobama da ponovo nađu posao:

  1. Prvo, trebaju se prijaviti u evidenciju službi za zapošljavanje;
  2. drugo, trebaju dobiti individualnu procjenu;
  3. i treće, trebaju zaključiti individualni sporazum o planu zapošljavanja (plan traženja posla), u roku od 18 mjeseci nakon što su se prijavili kao nezaposlene osobe.

Ova kombinovana podrška se treba pružiti kroz jednu kontakt tačku, umjesto da se putem različitih servisa prate ove osobe.

Računam na podršku svih 28 zemalja članica, socijalnih partnera i poslodavaca. Ovo je jedini način da pokrenemo promjene i pomognemo nezaposlenima da se zaposle.”

Reforma javnih službi za zapošljavanje koja će omogućiti ove usluge za nezaposlene osobe u Bosni i Hercegovini se sprovodi u okviru Projekta zapošjavanja mladih (YEP) u sklopu provođenja “Reformskog paketa”.

Druge objave u kategoriji