Search

YEP Lokalne inicijative: nove tehnologije u službi društvene inkluzije osoba sa Down sindromom

Oktobar se u svijetu obilježava kao mjesec znanja o Down sindromu, a Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ obilježava jesen na najbolji mogući način – pokretanjem inovativnog projekta 3D štampe baziranog na tehnologijama posljednje generacije uz podršku donatora, Ambasade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Ambasade Holandije.

Tehnologije posljednje generacije pružaju velike mogućnosti za učenje, razvijanje kreativnosti kao i sticanje radnih vještina. 3D printing je trenutno u svijetu najveći hit, koja se koristi u mnogima aspektima života, od industrije i obrazovanja do umjetnosti i medicine. Brzi razvoj ove tehnologije i sve veća dostupnost 3D pisača otvaraju nove mogućnosti primjene poput izrade prototipova proizvoda, suvenira, dijelova strojeva , raznih kućanskih predmeta, pa čak tkiva, organa, različitih proteza i dr.  u  medicini.

Prepoznajući veliki potencijal 3D printinga za djecu i osobe s Down sindromom, udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ je osnovalo 3DownPrint Klub kroz koji će djeca i mladi s Down sindromom, zajedno sa svojim vršnjacima, uz podršku produkt dizajnera razvijati svoju kreativnost i maštu te dizajnirati produkte prema svojoj želji i potrebi. Uz pomoć 3D printera biće im omogućeno da i ono što su zamislili – isprintaju. Očekuje se da će više od 100 djece i mladih učestvovati u radu 3DownPrint Kluba.

3DownPrint Klub će biti mjesto gdje će mladi s Down sindromom sticati radne vještine na inovativan i kreativan način. Svi proizvodi isprintati 3D tehnologijom će biti ponuđeni na prodaju, čime se omogućuje samoodrživost ovog projekta.

Ovo je projekat koji ima više aspekata, i obrazovni, i inkluzivni, istovremeno ulazi i u sferu socijalnog poduzetništva, koncept koji se intenzivno primjenjuje u svijetu. Zbog toga nam stručnjaci iz YEP-a pomažu u kreiranju biznis plana kojim bi  „3DownPrint Klub“ stekao samoodrživost.“ – izjavila je  Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja.

“Želimo da upotrijebimo vrhunska dostignuća iz oblasti 3D tehnologije, uključujući aditivnu 3D štampu, 3D skeniranje i 3D modeliranje s ciljem radne inkluzije članova udruženja. Donošenjem tržišne logike u cijeli Projekat nadamo se da ćemo napraviti uspješno socijalno preduzeće”, izjavio je Ranko Markuš, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Druge objave u kategoriji