Search

Key speakers 8. Foruma o zapošljavanju mladih: Dejan, Sanja i Mohamed

Predstavljamo govornike na 8. Forumu o zapošljavanju mladih su:

Dejan Kosanić jedan od pokretača proizvodnje poljoprivrednih organskih proizvoda, brend  “Organsko kao nekad” je prepoznat u Mostaru i okolini zbog specifične dostave, naime dostava se vrši isključivo biciklom kako bi se izbjeglo bilo kakvo zagađenje okoline prilikom poslovanja. Nakon prošlogodišnjih februarskih protesta, mladi likovni umjetnik i kolega agronom shvataju da je potrebno pokrenuti vlastiti mali biznis, svjesni da samo kroz lični angažman mogu dokazati da se ne mora čekati posao od države i sistema. Prilikom istraživanja tržišta shvataju da u samom gradu Mostaru, ljudi nemaju mogućnost kupiti zdravu organsku hranu te se stoga odlučuju na proizvodnju organskih poljoprivrednih proizvoda.

Sanja Đermanović iz NVO Nešto Više, organizacije koja je uspostavila Oglednu farmu  u Humilišanima u Mostaru i sve što proizvedu zapravo doniraju onima kojima je to potrebno, od SOS dječijeg sela do javnih kuhinja. Sanja je diplomirala Psihologiju i mirovne/konflikt studije na Univerzitetu Saint John's/Saint Benedict Koledžu (SAD) i već duži niz godina je aktivna u nevladinom sektoru. Jedan od hobija, vrtlarstvo je u ovom projektu pretvorila u posao i svakodnevno  izaziva osmijehe na lica drugih dok isporučuje proizvode sa Ogledne farme. U ovom Projektu je sva proizvodnja isključivo organska, a svi proizvodi se doniraju!

Last but not least, Mohamed El Zayat suosnivač Four Game Studia u Mostaru, koja se bavi izradom video igrica i 3D animacijom i vizualizacijama. Ovo je priča o mladim nezaposlenim kreativnim ljudima koji pod okrivljem tehnološkog parka INTERA dobiju priliku pokrenuti vlastiti biznis i baviti se onim što žele. Studirao je u Egiptu i Uzbekistanu, ali titulu magistra informacijske tehnologije stiče u Mostaru, nakon čega se zapošljava kao asistent. Zbog strasti prema kompjuterskoj grafici i razvoju video igrica zajedno sa kolegama u okviru tehnološkog parka INTERA pokreće start-up Four Game Studio, danas ovo preduzeće zapošljava mlade kreativne ljude i uspješno plasira video igrice.

Druge objave u kategoriji