Search

Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić potpisali su danas Sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede za 2015.godinu.

Program će zajednički realizovati Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni zavod za zapošljavanje s ciljem poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistrovanim i već postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede. Ciljnu grupu čine osobe registrovane na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH koje su upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata Federacije BiH.

U svome obraćanju nakon potpisivanja Sporazuma, Korjenić je pojasnio da sredstva za realizaciju Programa obezbjeđuju Zavod i Ministarstvo u jednakom omjeru po 1.500.000 KM te da će realizacija Programa trajati tri godine. Javni poziv je trajnog karektera, a u svrhu ekspeditivne provedbe Programa, Zavod i Ministarstvo će formirati koordinaciono tijelo te će se za svaku godinu raspisati javni poziv za učešće u realizaciji Programa u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje, istakao je nadalje direktor Korjenić.

“Trenutno Registar poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH broji 59.384 poljoprivrednih gazdinstava, koja ostvaruju pravo na poticaje i predstavljaju mjesta proizvodnje i stvaranja novih vrijednosti. Ovim programom ćemo nastojati pružiti priliku poljoprivrednim proizvođačima da steknu društveni status kakav i zaslužuju kada je u pitanju zapošljavanje, tj. obezbjeđenje uslova da mogu uz pomoć države biti u sistemu i imati prava na zdravstveno i penziono osiguranje. Iz ovog razloga, neophodna je promjena stava poljoprivrednika, ali i cijelog društva, o poljoprivredi kao zanimanju i poljoprivrednom gazdinstvu kao radnom mjestu i izvoru prihoda. Zbog toga, pozivamo sve poljoprivredne proizvođače koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, a istovremeno su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH, da se prijave za učešće u ovom Programu,” kazao je ministar Dedić u svome obraćanju, napominjući da će se javni poziv za realizaciju ovog Programa objaviti najkasnije za petnaest dana.

Druge objave u kategoriji