Search

Legalizacijom pijačne prodaje u FBiH će se sa evidencije brisati svi koji imaju tezge

Više od dvije decenije od samostalnosti Bosne i Hercegovine, pitanje pijačnih prodavaca još nije riješeno

Oni su i dalje van legalnih tokova, nikad nije urađen pravičan i održiv model registracije njihovih poslovnih subjekata, a od njihovog privređivanja država nije imala koristi.

Inicijativa koju je pokrenuo Jasmin Duvnjak (SDA), dopredsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na dobrom je tragu da to promjeni, a prema nekim procjenama na ovaj način u sistem bi bilo uvedeno oko 10.000 pijačnih prodavaca, koji bi bili brisani sa evidencija službi zapošljavanja, a u državne fondove bi se ubralo godišnje barem 20 miliona KM.

Nije stvar u tome da li neko, naprimjer, na pijaci Sirano u Sarajevu prodaje čarape i zaradi danas nešto malo, nego je stvar u tome što na tim pijacama rade ljudi koji imaju skupocjene automobile i organizovano se bave prometom nelegalne robe. Zbog toga je neophodno da se ta trgovina stavi u zakonski okvir.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u novembru prošle godine prilikom obavljanja kontrola organizatora pijaca i zatečenih osoba koje su obavljale neregistrovanu djelatnost na sarajevskim pijacama Markale, Sirano, Otoka 1- Merkur, Ilidža i Vogošća izrekla novčane kazne upravama tih pijaca u pojedinačnom iznosu od 13.500 KM zbog nepoštivanja pijačnog reda. Na taj način su izrečene mjere zabrane rada za 95 posto kontroliranih objekata u kojima se obavljao rad bez odobrenja.

Neophodno je naći model-rješenje jer nije isto prodavati na štandu i u nekoj trgovini. Po Zakonu o trgovini u Federaciji BiH, isto je prodavnica u Mercatoru i na pijaci. Ipak bitno je reći da su “pijace leglo organizovanog šverca“, kako ih je definisao bivši direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak.

Kako bi se izvršila potpuna reforma javnih službi za zapošljavanje jedan od ključnih zadataka je realno iskazivanje radne snage na evidenciji biroa. Jasno je da osobe koje rade na pijacama nisu spremne da se uključe u savjetodavni proces, niti u aktivne mjere, tako da je i prema zakonu koji definiše rad službi neophodno da se ove osobe brišu sa evidencije.

 

 

Druge objave u kategoriji