Search

Live blog (завршено): 11. Форум о запошљавању младих (YEF) у оквиру #CEOBanjaLuka – Покрени нешто добро

17:15 – Завршен је 11. Форум о запошљавању младих. Закључци Форума су:

1. Могуће је покренути пословне подухвате од стране младих и у малим срединама и селима.

2. Социјално предузетништво може бити једно од рјешеља за проблеме у заједници, али неопходно је успоставити моделе инкубације за праћење и подржавање, јер предузеће мора бити финансијски исплативо. Социјално предузетништво је прије свега предузетништво које се мора пронаћи на тржишту.

3. Начин на који социјално предузеће може да буде одрживо је да пословни модел не буде искључиво везано за грант, али ни за кредит из банке. Потребно је да се континуирано ради на дивезификацији производа и услуга, адаптирању пословног модела према захтјевима тржишта.

4. Пројекат запошљавања младих би требао уз подршку Владе Швајцарске успоставити фонд за подршку социјалном предузетништву у Босни и Херцеговини.

17:04 – На данашњем Форуму о запошљавању младих, своја искуства су подијелили Предраг Боројевић, извршни директор социјалног предузећа ФГ Група из Градишке, Драго Гверић, директор Иновативног центра Бања Лука и Владимир Бранковић, директор рукометног клуба Борац и предузећа ББ Принт из Бања Луке. Током дискусије, која је услиједила након презентација расправљано је о концепту социјалног предузетнштва и социјално одговорног предузетништва и могућностима да се промоцијом сваке врсте предузетништва привредно ојача положај Босне и Херцеговине, односно да се умањи трговински дефицит који тренутно износи 2 милијарде КМ.

У веома живој и најдинамичнијој дискусији од почетка ЦЕО конференције младе је интересовало колика су плате у производном сектору, шта су проблеми у пословању, зашто се предузећима дају имена на Енглеском језику, шта води оне који подржавају предузећа од оснивања, итд.

CEO_BanjaLuka_20

CEO_BanjaLuka_21

CEO_BanjaLuka_22

CEO_BanjaLuka_23

CEO_BanjaLuka_24

CEO_BanjaLuka_25

CEO_BanjaLuka_26

CEO_BanjaLuka_27

15:30 – Poчиње 11. Форум о запошљавању младих!

14:38 – Дајан Јаворац, режисер и фотограф из Бања Луке, на свом примјеру аргументовао је важност одабира занимања. Љубав према послу, омогућила је Дејану мотивацију која је резултирала фирмом Mania која је само за годину дана нарасла на 8 запослених и 8 вањских сарадника. Дајанова пословна филозовија је да упорност не треба схватити као истрајност у томе да се настави радити оно што се не воли. Умјесто тога, истрајност је упорност да се у животу ради оно што се воли.

CEO_BanjaLuka_19

13:49 – Након паузе за ручак, програм #CEOBanjaLuka се наставља излагањем Николе Капраљевића из компаније Infinum. Николина прича показује како од startup компаније у ИТ сектору која почиње израдом софтвера за чланове породице направити фирму која има пословнице на више континената и са 85 запосленика. За будуће предузетнике, Никола препоручује књигу The Hard Thing about Hard Things која даје одговоре на бројна “тешка” питања: како рећи не, како контролисати свој его, како причати о новцу, како запошљавати или отпуштати упосленике…

CEO_BanjaLuka_16

13:15 – Pauza za ručak 🙂

CEO_BanjaLuka_17

12:25 – Сузана Готовац-Атлагић, са Технолошког факултета у Бањој Луци сматра се “Репатриотом” – особом која “одлази да би се вратила“. Након прикупљања искустава из Јапана, Швицарске и бројних других земаља, Сузана се вратила у Бања Луку и сада је професор на Технолошком факултету те једна од научница на Институту за отпадне воде, на којем је развила веома перспективну технологију за издвајања нано-жељеза која има примјену у бројним областима живота укључујући и медицину.

CEO_BanjaLuka_15

CEO_BanjaLuka_14

11:58 – Немања Кецељ, компанија Вендо. Немања дијели личну причу о предузетништву које је покренуо још у средњој школи. Интернет маркетинг, као релативно нова и перспективна област – Немањин је фокус. У почетку, то је значило интензивно упознавање са овом области, праћење специјализираних форума, блогова, сајтова, чак и по 15 сати дневно. Кроз ово одрицање и улагање у будућност, створена је експертиза у значајном броју подобласти интернет маркетинга. Након рада за друге послодавце, Немања је отворио своју властиту фирму и тренутно проширује посао у области интернет маркетинга. Порука младима је: не дозволите да вас други одврате од ваших идеја. Не смијете од других очекивати да ураде одлучујуће ствари за ваш успјех. Будите сигурни да ћете повремено имати и неуспјехе. То је саставни дио посла. Од сваког неуспјеха се може научити.

CEO_BanjaLuka_12

11:05 – Излагање господина Јунгића пажљиво прати преко 270 учесника #CEOBanjaLuka.

CEO_BanjaLuka_13

CEO_BanjaLuka_11

CEO_BanjaLuka_10

CEO_BanjaLuka_09

10:51 –  Жељко Јунгић, Винарија Јунгић – “Живот је као погрешно закопчана кошуља”- састоји се од избора  и рјешавања проблема. Ако вам кажу “Не” одговорите “ко то мени лијепо говори грчки :)”

CEO_BanjaLuka_08

10:42 – Први говорник, Саша Марковић, из Омладинског комуникативног центра (ОКЦ) подијелио је са учесницима своја искуства уз каријере у организацијама цивилног друштва. Саша је позвао младе да се не боје промјене и да буду спремни за доживотно учење. Што се тиче савјета за формирање пословних тимова, Саша је препоручио будућим предузетницима – бирајте оне који мисле различито од вас. “уколико у компанији постоје двије особе које мисле исто – једна од њих је вишка”.

CEO_BanjaLuka_06

10:28 – Конференција #CEOBanjaLuka је отворена. Учесницима су се, испред организатора, обратили доц. др Саша Петковић, продекан за наставу на Економском факултету Универзитета у Бањој Луци, доц. др Јасмина Селимовић, продеканеса на наставу и наученоистраживачки рад на Економском факултету Универзитета у Сарајеву. и Ранко Маркуш, руководилац Пројекта запошљавања младих.

CEO_BanjaLuka_05

CEO_BanjaLuka_04

CEO_BanjaLuka_02

10:09Припреме за фантастични догађај у Бањој Луци су готове. Очекујемо #CEOBanjaLuka и live blogging може почети!

CEO_BanjaLuka_01

Druge objave u kategoriji