Search

I FIFA usvojila "Reformski paket" u Švajcarskoj

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske je tačno prije godinu dana 16.marta 2016.godine javno perdstavio razvio “Reformski paket” koji sadržava razvoj oglednog biroa, razvoj procedura o radu, razvoj sistema za upravljanje učinicima, te je ponuđeno svim zainteresovanim službama da se pridruže ovoj reformi. U toku protekle sedmice su potpisani ugovori sa tri kantonalne službe, te memorandum sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.

Od tada do danas se pojavila i “Reformska agenda” koja je u akcionim planovima prepoznala “Reformski paket”. Čak je i Svjetska fudbalska federacija FIFA usvojila je protekle sedmice paket reformi na vanrednom kongresu u Cirihu. FIFA “Reformski paket” obuhvata slijedeće:

  1. Visine plata zvaničnika biće objavljene i ograničene
  2. Dužina mandata predsjednika ograničena je na tri godine
  3. Političke i izvršne funkcije su razdvojene
  4. Ustanovljeno je novo tijelo unutar organizacije
  5. FIFA vijeće koje će zamijeniti Izvršni odbor
  6. Pojačana je promocija uloge žena u fudbalu
  7. Dodatno će se raditi na promociji ljudskih prava

Švicarac Gianni Infantino izabran je za novog predsjednika FIFA-e, nakon što je u drugoj rundi glasanja dobio više od 50% glasova. Infantino je bio jedan od četiri uža kandidata za prvog čovjeka krovne kuće svjetskog fudbala, a nakon drugog kruga glasanja slavio je sa 115 glasova koje su mu dodijelili FIFA-ini delegati. U biranju novog predsjednika učestvovalo je 207 FIFA-inih delegata.

“Vratit ćemo FIFA-i ugled. Svi trebamo biti ponosni na posao koji ćemo odraditi”, rekao je 45-godišnji Infantino u svom prvom obraćanju.

Dogovoreno je da bez obzira na vodstvo FIFA-e fokus na “Reformski paket” ostane prioritet. Nadamo se da će istu logiku slijediti i u Bosni i Hercegovini, te da će strateški fokus na reforme ostati bez obzira na to koje su partije na vlasti.

Druge objave u kategoriji