Search

Porodični obrt iz Bijeljine: Semberski lješnik osvaja strane kupce

Miladin Savić, iz Zagona kod Bijeljine, privremeno zaposlen u Austriji, prije šest godina zasadio je u semberskom selu Zagoni plantažu lješnika, na površini od jednog hektara. Četiri godine kasnije Miladin je zasadio i stotinjak sadnica aronije, a odnedavno ima još jednu plantažu od hiljadu sadnica aronije i 400 sadnica lješnika, na površini od 1,5 hektara, piše Faktor.

Momčilo Savić (64), Miladinov otac, koji je petnaestak godina radio u Sloveniji i koji će uskoro u zasluženu penziju, kaže da je njegov sin Miladin još 2009. godine zasadio plantažu lješnika na površini od jednog hektara i da je i za njega sve to tada predstavljalo prilično veliku nepoznanicu. Međutim, nije se predavao i danas, šest godina kasnije, već ubire prve plodove svoga rada.

– Zemljište je u ovom dijelu Semberije “posno”, riječ je o zemlji pete i šeste klase. Zasadili smo 970 sadnica koje su nabavljene u Kruševcu, u Srbiji. Investicija je koštala oko četiri hiljade maraka. Sve do prošle godine ubirali smo manje količine lješnika, da bismo u 2015. godini imali rod od 200 kilograma neoljuštenog lješnika – kazao je Momčilo.

Tvrdi da je u sistem za navodnjavanje na obje plantaže investirano oko 10.000 KM. Na imanju su Savići iskopali bunar, dubok oko stotinu metara, iz kojeg koriste vodu za navodnjavanje plantaža.

– Za zaštitu lješnika koristimo živi kreč. Sadnice aronije, prvu količinu od stotinu sadnica, sin je nabavljao u Austriji i Holandiji. Na novoj plantaži imamo oko 1.000 sadnica aronije i 400 sadnica lješnika. Još uvijek ne možemo govoriti o komercijalnoj proizvodnji lješnika i aronije – ističe Momčilo Savić.

Momčilo kaže da lješnik i aronija dobro podnose klimatske uslove u ovom dijelu Semberije. Otporni su na mraz i niske temperature. Lješnik je tražen, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, pogotovo u slastičarskoj djelatnosti. Ove godine uspjeli su prodati dio roda, a cijena jednog kilograma očišćenih lješnika kretala se od 20 do 25 KM. Kada bi imali veće količine, svakog mjeseca mogli bi plasirati po 150 kilograma lješnika, kaže Momčilo Savić.

Dio prošlogodišnjeg roda Savići su iskoristili za cijeđenje ulja iz ploda lješnika. Ljusku su iskoristili sa proizvodnju probne količine peleta za ogrjev, jer je Miladin u međuvremenu nabavio i presu za proizvodnju peleta.

Hladno cijeđeno ulje od lješnika veoma je korisno i blagotvorno za kožu, pogotovo kod skidanja akni. U međuvremenu su Savići sijali i lan, te su na svojoj presi cijedili i laneno ulje, koje ima blagotvorna i ljekovita svojstva. S jednog razvijenog grma lješnika Savići već sada mogu ubrati oko tri kilograma ploda, dok se s grma aronije ubire dva do dva i po kilograma ljekovitih i korisnih bobica.

Druge objave u kategoriji