Search

Istočno Sarajevo: Više od polovine kompanija ima problem sa nalaženjem radne snage

Više od pola preduzeća u regiji Istočnog Sarajeva imalo je problema sa nalaženjem radne snage za svoje poslovanje, navodi se u rezultatima ankete koju je u okviru projekta COTON realizovala Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo tokom prethodna dva mjeseca.  

Upravo se očekuje da bi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske trebao imati značajniju ulogu u istraživanju potreba poslodavaca, te u podršci u pronalaženju radne snage. Očekuje se da će se značajni pomaci na ovom planu desiti kroz reformu koja se spevodi u oviru švajcarskog Projekta zapošljavanja mladih (YEP). 

Od 42 preduzeća obuhvaćena anketom, samo njih 4 trenutno prima učenike na praktičnu nastavu, dok je 21 preduzeće izrazilo spremnost da otvori svoja vrata učenicima srednjih stručnih škola. Kao glavni razlog za ovako nizak nivo učešća u realizaciji praktične nastave, privrednici su naveli nedostatak odgovarajućeg smjera u srednjim stručnim školama, nedovoljnu komunikaciju sa školama kao i slabo interesovanje od strane škola.

Anketa koja je realizovana među srednjim školama i privrednicima sarajevsko-romanijske regije je pokazala da samo osam odsto tamošnjih srednjoškolaca pohađa stručna zanimanja. Od devet srednjoškolskih centara šest praktičnu nastavu obavlja isključivo u školskim učionicama, dok tri škole u realizaciji praktične nastave sarađuju sa preduzećima.

Projekat COTON je dio aktivnosti programa PrilikaPlus, kojeg podržava Vlada Švajcarske a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

 

 

Druge objave u kategoriji