Search

Patriotizam ne znači da pjevate himnu, već da plaćate poreze

Lider Socijalističke narodne partije SNP iz Crne Gore, Srđan Milić je danas razgovarao sa grupom mladih lidera i službenika za mlade koji ove sedmice učestvuju u Inicijativi za zapošljavanje mladih. Informacije radi, inicijativa je potakla iz očite potrebe za sinergijskom razmjenom zemalja u regionu da pokušaju ponuditi nekoliko rješenja za nezaposlenost mladih.

Crna Gora zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom prednjači u stopi nezaposlenosti mladih u Evropi, i iznosi 50%, do nezaposlenost mladih u Njemačkoj na primjer iznosi 7,4%.

Srđan Milić je od  2002/2003 u Parlamentu Crne Gore, a kao lider opozicione stranke je podržao ovu Inicijativu obzirom da mu je važno što ova inicijativa dolazi od grupe mladih, i da je ključno izgraditi pravilan sistem vrijednosti.

U današnjem obraćanju je podcrtao važnost direktnih stranih ulaganja, ali da on ipak za prvim stubom ne smatra investicije već znanje. Više od 70% mladih u Crnoj Gori smatra da je problem nezaposlenost kod mladih povezan sa nekvalitetnim obrazovnim sistemom koji im ne pruža mogućnost za razvijanje i osnaživanje liderskih vještina koje mogu upotrijebiti na tržištu rada. 71% mladih u Crnoj Gori želi pokrenuti vlastiti biznis ako bi imao mogućnosti a samo 7% njih to zaista i uradi odnosno provede u praksi. Šta se onda dešava? Mladi sa Balkana, u nedostatku radnih mjesta u svojoj zemlji su primorani da idu u druge zapadne zemlje gdje će raditi kao konobari, medicinski radnici pa tako svaki peti državljanin Belgije zapravo nije Belgijanac već stranac. Zašto Milić kao jedan od predavača danas? Zato što je Milić lider političke partije u kojoj je zaposleno i angažovano 200 osoba, od čega više od polovine ima ispod 30 godina.

Na kraju, šta je zajednički problem zemalja u okruženju – neproduktivna državna administracija i sistem vrijednosti koji je porušen. Nadamo se da mladi neće krenuti stopama mladih Litvanaca gdje je više od 45% mladih odselilo u Njemačku. Koliko je važno i alarmantno ovo pitanje sugerišu i neke prognoze prema kojima će u 2050. biti  7 miliona manje mladih ljudi u EU. Ma koliko kompleksno pitanje nezaposlenosti bilo, jednoobrazno rješenje ne postoji, ali su evidentni veliki problemi u neodstatku harmonizacije zakone i sinergije različitih aktera, a u slučaju Crne Gore rad na crno posebno u turizmu ozbiljno narušava budućnost mladih, a prema Miliću Crna Gora u neformalnoj ekonomiji zaradi više od jednu milijardu eura godišnje. U svojoj jakoj motivirajućoj poruci Milić je istakao da patriotizam ne znači da stavite ruku na srce i pjevate nacionalnu himnu, patriotizam znači da plaćate poreze. 

Projekat zapošljavanja mladih se predstavlja kao priča o uspjehu i primjer dobre prakse ove sedmice u Crnoj Gori u Inicijativi za zapošljavanje mladih. Inicijativu je pokrenula CET Platforma Crne Gore, u kojoj su pored Crne Gore uključili  Poljsku, Hrvatsku, Italiju, Grčku, Srbiju, Sloveniju i Makedoniju.

Druge objave u kategoriji