Search

Završen trening u okviru Multilateralne Inicijative zapošljavanja mladih kroz koju YEP svoje dobre prakse promoviše u regionu

Jučer je zvanično završen osmodnevni trening u okviru multilateralne Inicijative zapošljavanja mladih koju predvodi CET Platforma Crne Gore. Na poziv organizatora, predstavnica Projekta zapošljavanja mladih Venesa Omerhodzic je učestvovala u treningu, i na modelu vršnjačke obuke prenijela svoja iskustva, ideje i primjere dobre prakse obzirom da se Projekat YEP bavi ovom problematikom već 7 godina. Rezultat događaja je zajednička platforma 10 Evropskih zemalja, među kojima YEP predstavlja Bosnu i Hercegovinu, kako bi se nastavilo sa lobiranjem za više kvalitetnih prilika za mlade na tržištu rada, kvalitetnije usluge posredovanja javnih službi za zapošljavanje, pripremali projekti prema EU i uspostavili partnerske inicijative.

Tokom treninga učesnici su dobili priliku predstaviti svoje organizacije i projekte, rezultate kroz Modnu reviju obzirom da je cijeli koncept treninga u potpunosti prilagođen potrebama mladih i načinu učenja mladih osoba, te je korištenje PowerPoint prezentacija svedeno na minimum. Metodologija treninga je bazirana na činjenici da mladi najbrže uče jedni od drugih, tako da se pri odabiru učesnika vodilo računa da minimalno 40% učesnika budu iskusni karijerni savjetnici (mladi do 35 godina), službenici za mlade, ali također da budu zastupljeni i mladi nezaposleni kako bi direktno svojim stavovima mogli uticati na tok treninga i usmjeravati ideje prema onima koje njima odgovaraju. Pored toga, mladi u interkulturalnom okruženju uče o drugim kulturama i stilovima života, pa su im informacije o standardu života u drugim zemljama korisne, a ovim se utiče i na jačanje pripadnosti evropskoj zajednici.

Zaista su nebo i more, planine i livade ovih 8 dana naučili grupu od 30 mladih lidera i službenika za mlade mnogo više nego što bi ih naučio ijedan profesor u školskim klupama ili hotelskim salama. Nakon toga, učesnici su radili na predstavljanju profila zemalja fokusirajući se na programe koji su dostupni za nezaposlene osobe i statističke podatke o nezaposlenosti mladih, gdje od prisutnih zemalja Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija nažalost prednjače.

Ovo je bila prilika da se predstave portali Evropske komisije koji su fokusirani na zapošljavanje i pomoć pri otvaranju biznisa u EU:

  1. EURES – European Job Mobility Portal – https://ec.europa.eu/eures/public/language-selection
  2. Your Europe Business portal – https://europa.eu/youreurope/business/index_en.htm
  3. EU programme for Employment and Social innovation – https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081
  4. Erasmus for Young Entrepreneurs – https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/
  5. Access to Finance – https://europa.eu/…/funding-g…/access-to-finance/index_en.htm
  6. Startup Europe and Enterprise Europe Network – https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/startup-europe

Zatim se radilo na izradi projektnih ideja koje će organizacije iskoristiti pri apliciranju na Erasmus+ i Youth in Action programe, pa će tako kolege iz Bugarske zahvaljujući ovom treningu i razrađenoj projektnoj ideji aplicirati i nadamo se osvojiti projekat. Inspirisani razgovorom jedni između drugih, drugim kulturama i običajima, predstavnica Projekat YEP, zajedno sa kolegama iz Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Kosova i Makedonije će u narednim mjesecima raditi na izradi projektne ideje kojom će se fokusirati na političare i novinare, kako bi uticali na smanjenje korupcije u zapošljavanju. Baš kao što je Humphrey Bogart rekao u Casablanci “Nadam se da je ovo početak jednog predivnog prijateljstva” koje će izroditi dosta kreativnih projektnih ideja i više prilika za mlade nezaposlene kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Galeriju sa slikama sa treninga možete pogledati ovdje.

Druge objave u kategoriji