Search

Podrška rastućem poduzetničkom duhu

SECO Program poduzetništva (SECO EP), projekat podržan od strane Vlade Švicarske kroz švicarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), zvanično je danas predstavljen u Sarajevu. Projekat je dio globalnog programa koji se osim u Bosni i Hercegovini sprovodi i u Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Peruu i Vijetnamu i koji će do 2019. godine podržavati, razvijati i jačati organizacije unutar poduzetničkog ekosistema, start-upove i brzorastuće male biznise.  

Predstavnici Ambasade Švicarske u BiH sa regionalnim timom Swisscontacta © FDFA

David Kramer, zamjenik direktora za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, naglasio je da SECO EP predstavlja podršku Vlade Švicarske rastućem poduzetničkom duhu i razvoju u BiH i čini bitnu komponentu šire domene Ekonomskog razvoja i zapošljavanja u sklopu švicarskog programa za saradnju u BiH.

Program sprovodi Swisscontact, organizacije sa sjedištem u Švicarskoj, aktivna u međunarodnom razvoju više od 50 godina. U svojoj prezentaciji menadžer projekta za BiH Philip Hostert je rekao da SECO Program poduzetništva podržava organizacije unutar start-up ekosistema sa ciljem unaprjeđenja njihovih performansi, usluga, konkurentnosti i mogućnosti za dalji rast i razvoj.

Osnovni cilj projekta jeste razvoj postojećih organizacija koje podržavaju poduzetništvo kako bi se start-upovima pružile bolje usluge, uključivanje dijaspore, razvoj i unaprjeđenje investicionih mogućnosti, podizanje svijesti o poduzetništvu i kreiranje poslovnih šansi za sve, uz naglasak da će svaka intervencija biti posebno prilagođena lokalnoj realnosti i potrebama.

SECO Program poduzetništva će pružiti podršku relevantnim organizacijama u razvoju:

  • Programa mentorstva, sa ciljem razvoja profesionalnih modela podrške poduzetnicima u svakoj fazi razvoja, od ideje do plasiranja proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu,
  • Razvoj akceleratora, koji su neophodna karika u brzom rastu i dostizanju konkurentnosti,
  • Mreža poslovnih anđela, koja može biti velika podrška novim idejama i njihova odskočna daska,
  • Uključivanje dijaspore, koja će biti podrška mladim preduzetnicima u vidu mentorstva ili direktnih investicija.

Poseban akcenat je stavljen na uključivanje žena u poduzetničke aktivnosti, jačanje njihovih mreža i kreiranje poslovne podrške poduzetnicama.

Projekat prepoznaje potencijal medija u vidu promocije poduzetništva i poduzetničkog duha koji je pokretač promjena i kreator novih radnih mjesta.

Partneri projekta u Bosni i Hercegovini su:

U Sarajevu: Mozaik, Univerzitet u Sarajevu, HUB 387 / Nest 71, Networks. U Tuzli: Poslovni Inkubator Tuzla. U Hercegovini: Intera i Spark u Mostaru i Inkubator u Zvirićima. U Banja Luci: Inovacioni Centar Banja Luka i drugi.

Novi SECO Poduzetnički program je zvanično promoviran u Networksu u Sarajevu, u sklopu prvog kruga aktivnosti na razvoju akceleratorskih modela koje sprovodi Swisscontact. Neposredno po završetku promocije projekta održana je radionica na temu biznis modela i stanja domaće poduzetničke scene.

David Kramer, zamjenik direktora za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, naglasio je da SECO EP predstavlja podršku Vlade Švicarske rastućem poduzetničkom duhu i razvoju u BiH © FDFA

Druge objave u kategoriji