Search

ŠTA JE „ZELENI URED“?

Koncept zelene poslovne zgrade i zelenih ureda savremeni je naziv za skup aktivnosti koje bi zaposlenici, u okviru redovnih aktivnosti, trebali praktikovati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjio negativan utjecaj na okoliš, a povećala efikasnost korištenja resursa. Zeleni ured provodi sve svoje dnevne aktivnosti na način da što manje šteti okolišu, aktivno smanjuje količinu otpada, a pritom  što je moguće više potiče efikasnost u iskorištavanju resursa. Smanjenje potrošnje i otpada omogućava finansijske uštede.

U većini slučajeva prilikom transformacije ureda u „zeleni“ potrebna su početna ulaganja, međutim ta transformacija dugoročno rezultira velikim uštedama.

Kako bi organizacija bila prepoznata kao energetski i ekološki osviještena organizacija, potrebno je uvesti zeleno poslovanje u svakodnevne aktivnosti – na svim nivoima poslovanja.

Svrha uvođenja zelenog ureda i zelenog poslovanja u organizaciju je doprinos u primjeni načela održivog razvoja u poslovnom sektoru. Organizacija čija strategija je zasnovana na održivom razvoju postaje kompetentna i prepoznatljiva na lokalnom i globalnom nivou. Društveno odgovorno poslovanje ne odnosi se samo na odgovorno ponašanje prema okolišu već i na brigu prema zaposlenicima i zajednici, socijalnoj pravednosti i ekonomskoj  sigurnosti.

Prve korake prema zelenom uredu, čine smjernice za sve zaposlenike:

  • Printajte dokumenata dvostrano, srezat će potrošnju papira do 50%;
  • Sakupljajte papir koji je prethodno bio korišten na jednoj strani i koristite ponovno u uredu. To je papir koji je bio korišten za faks poruke, nacrt dokumenta i bilješke. Da bi se izbjegla zbrka sa prethodno korištenim papirom, nevažnu stranicu prekrižite;
  • Proslijeđujte dokumenate i obavijesti kolegama putem e-maila umjesto na oglasnoj tabli;
  • Uređujte dokumente na računaru umjesto nepotrebnog dodatnog printanja;
  • Osigurajte da sve publikacije zadovoljavaju ekološki odgovorne print standarde, korištenjem ekološke tinte ili papira s najvišim postotkom recikliranog papirnog sadržaja;
  • Koristite sms i e-mail poruke da biste smanjili poruke pisane na papir.

Potreba današnjih modernih ureda za velikim količinama energije, vode i raznih materijala (najviše papira) uzrokuje velike količine otpada. Na okoliš najviše utiču potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova. U prosjeku je glavni potrošač energije sistem grijanja (52%) te rasvjeta (14%) i ostali uređaji (16%) u koje spada uredska oprema.

Svaka potrošnja energije podrazumijeva priliku za ostvarenje ušteda i upravo zato nužna je sistemska edukacija zaposlenika koja će uticati na podizanje svijesti i motivaciju u smjeru promjene ponašanja vezanog za potrošnju energije i ostalog materijala u uredima. Smisao je zelenog ureda uticaj na smanjenje ukupnih troškova za energente i vodu te na materijal koji se koristi u uredima.

Energetski efikasni poslovni subjekti ne gube na udobnosti, već pametno upravljaju energijom tako da isti ili veći obim posla obavljaju uz manje potrošene energije, a ušteđena financijska sredstva ulažu za unaprjeđenje svoga poslovanja.

Male i diskretne promjene svakog člana poslovnih organizacija mogu rezultirati velikim promjenama na bolje.

Izvor: crp.org

Druge objave u kategoriji