Search

Mobilni biro u Turskoj (ISKUR)

Usluge javnih službi za zapošljavanje kroz Mobilni biro se implementiraju pored Bosne i Hercegovine i u drugim zemljama u Evropi, pa tako u Turskoj Javna služba za zapošljavanje ISKUR je zahvaljujući sredstvima Evropske unije i Republike Turske realizovala  promotivnu kampanju “Unapređenje rada javne službe za zapošljavanje” s ciljem informisanja svih aktera o uslugama koje pruža ISKUR kako bi što više osoba se uključilo u tržište rada i smanjila stopa nezaposlenosti. Mobilni biro u Turskoj je operativno riješen autobusom koji izgledom privlači pažnju javnosti, a ima za cilj da posjeti sve regije – provincije Turske i da se u njemu obave individualni (face to face) razgovori sa građanima, a posjete u jednoj regiji traju dva dana. Mobilni tim čine zaposlenici ISKUR-a, ali i konsultanti i biznismeni koji su angažovani kroz EU Projekat, a glavni cilj je da se građanima predstave sve usluge koje ISKUR nudi građanima, i da se na ovaj način približe  i smanje barijere koje inače postoje između javnih ustanova i  korisnika usluga, koje se reformišu u uslužno orjentirane ustanove. Turska služba za zapošljavanje je nakon ove kampanje koju je provodila najvećim dijelom za vrijeme trajanja EU Projekta (2013) značajno unaprijedila svoj pristup i komuniciranje sa korisnicima kroz društvene mreže, pa je tako svoje Facebook i Twitter profile promovisala naljepnicama na autobusu, a Facebook profil ISKUR-a svakodnevno nudi pregršt korisnih vijesti  i informacija i ima blizu 200.00 pratitelja. ISKUR ulaže dosta u približavanju svojih usluga korisnicima pa je tako njihova web stranica prilagođena mobilnim uređajima a kreirana je i Android aplikacija putem koje korisnici mogu pretraživati oglase prema nekoliko parametara.

 2016-03-31 17.40.25

Zaposlenici ISKUR-a su kroz ovu promotivnu kampanju nudili svoje usluge nezaposlenima i poslodavcima, a neke od usluga su: treninzi za traženje posla, programi preduzetništva, programi obuke na radnom mjestu, programi pomoći lokalnoj zajednici, biznis i profesionalne konsultantske usluge, osiguranje za vrijeme nezaposlenosti, te podsticaji za samozapošljavanje. Promotivna kampanja je u Turskoj trajala tokom 2013.godine u okviru koje je bus obišao 22 provincija, i obuhvatio ukupno 22.000 ljudi. Galeriju sa slikama aktivnosti ISKUR Busa možete pogledati ovdje. 

Služba za zapošljavanje BPK Goražde je uz podršku Švicarske (kroz Projekat zapošljavanja mladih) započela sa implementacijom Mobilnog biroa u sklopu kojeg je u martu obuhvaćeno 13 sela u BPK. Inače, mobilni biro se pored Turske implementira i u Bugarskoj, a uskoro i u Srbiji također kroz EU Projekat. Nije prvi put da Projekat zapošljavanja podržava javne službe u inovativnim mjerama, pa je tako u prvoj fazi Projekta (2009-2012) implementirana Mobilna jedinica (kombi) koja je obilazila gradove, a u sklopu čega su organizovani sajmovi zapošljavanja i radionice za nezaposlene.

iskurotobusuhatayda

 

Druge objave u kategoriji