Search

Počinje YEP 3: Reforma službi za zapošljavanje, posao za 4470 osoba, osnivanje 57 preduzeća

Danas je i zvanično krenula sa realizacijom treća faza Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji će i dalje biti finansiran od strane Vlade Švajcarske, a implementiran od strane konsultanstke kompanije GOPA  u periodu 2016-2020.godina. Glavni rezultat Projekta trebale bi biti institucionalne promjene na strain javnih službi za zapošljavanje koje vode ka zapošljavanju najmanje 4470 osoba, od kojih će 3900 biti mladi, a 50% žene.

YEP3 namjerava da širi i produbljuje reformski proces koji je započet kroz prve dvije faze projekta, a prije svega reforma javnih službi za zapošljavanje sa kojima je potpisan Ugovor o realizaciji Reformskog paketa – službama za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog , Bosansko-podrinjskog kantona i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta,  te Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.  U cilju unapređenja kvaliteta usluga, prije svega povećanja tačnosti i brzine obavljanja administrativnih poslova, čime će doći do omogućavanja obavljanja savjetodavne funkcije, te značajnog unapređenja rada J.U. Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, a kako bi se najprije razdvojile evidentičarska i savjetodavna funkcija i unaprijedio savjetodavni proces, trenutno se radi na izgradnji šalter sale i info zona za biroe Modriča, Gradiška i Teslić, te Gradačac, dok se u Mostaru pristupilo izradi lifta za invalidna lica, kako bi se njima omogućio jednak pristup uslugama, bez fizičkih barijera. Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta ubrzo dobija novi informacioni sistem, novu internetsku stranicu, te projektna dokumentacija sa idejnim rješenjem nove zgrade brčanskog Zavoda, dok je Služba za zapošljavanje BPK Goražde je uz podršku Švicarske (kroz Projekat zapošljavanja mladih) započela sa implementacijom Mobilnog biroa u sklopu kojeg je u martu obuhvaćeno 13 sela u BPK, pa se na taj način pruža kvalitetnija usluga u ruralnim dijelovima kantona. Očekuje se unaprijeđenje rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kroz razvoj potrebnih aplikacija za posredovanje u Njemačkoj i Sloveniji, te aplikacije za praćenje izdavanja radnih dozvoja u BiH. I to je samo početak…

U trećoj fazi poseban fokus će biti na povećanju broja mogućnosti za zapošljavanje i radno aktiviranje mladih ljudi kroz podršku razvoja preduzetništva i socijalnog preduzetništva, te se očekuje osnivanje 57 poduzetničkih inicijativa od kojih će 27 biti socijalna preduzeća. Trenutno su u postupku osnivanja dva socijalna preduzeća “3DownPrint” Život sa Down Syndromom FBIH i “Perfect” koju osniva Fondacija lokalne demokratije, a ključni korisnici su žene žrtve porodičnog nasilja. I u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH namjera je unaprijediti aktivne mjere na tržištu rada, posebno u svjetlu razvoja mjera za podršku socijalnom preduzetništvu.

 

Druge objave u kategoriji