Search

Radionica za pedagoge i psihologe osnovnih škola Kantona Sarajevo

U prostorijama Odjeljenja za posredovanje JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” –Sarajevo održana je trodnevna radionica sa pedagozima/psiholozima osnovnih škola Kantona Sarajevo, a novi pristup u radu je uveden u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih i Vladim Švicarske.

U prostorijama Odjeljenja za posredovanje  JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” –Sarajevo održana je trodnevna radionica sa pedagozima/psiholozima osnovnih škola Kantona Sarajevo.Cilj radionice koja je počela sa radom 29.03.2016.godine i koja je trajala do 01.04.2016.godine u terminu od 09.00-12.00 sati  je bio da se od ove školske godine unaprijede aktivnosti profesionalne orijetacije i to na način da školskim pedagozima/psiholozima koji u sklopu svog plana rada realizuju časove profesionalne orijentacije, pruže relevantne informacije kroz intereaktivnu radionicu.

Tamara Jakupović, karijereni savjetnik JU“ Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ – Sarajevo je kazala da osim informacija o tržištu rada, stanju na evidencijama nezaposlenih,  sa posebnim osvrtom na suficitarna i deficitarna zanimanja, učenici će dobiti cjelovitiju sliku o značaju pravilnog izbora zanimanja, faktorima koje je pri tome bitno sagledati, te o zahtjevima pojedinih grupa zanimanja.  Ovo je prvi put da imamo mogućnost da se cijele godine radi sa učenicima, prateći njihove sposobnosti i vještine, a koje će povećati njihovo samopouzdanje i konkurentnost na tržištu rada .

Igor Kamočaji, direktor JU“ Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“-Sarajevo  je posjetio radionicu, zahvalio se na velikom odzivu predstavnika osnovnih  škola Kantona Sarajevo, posebno  školama  za specijalno obrazovanje kao što su Centru  „Vladimir Nazor,“ Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju i Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu-Sarajevo .

„Dojmovi su pozitivni. Saradnja između osnovnih škola Kantona Sarajevo i JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ se unaprijedila. Zadovoljstvo mi je raditi na ovakvim projektima koji su od društvenog značaja, a produkt našeg rada su zadovoljni korisnici  – kazala je Jakupović.“

U saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) i Vladom Švicarske, razvijen je Priručnik   “Zumiraj zapošljavanje mladih”. Profesionalna orijentacija koja je u posljednje vrijeme se transformisala u karijernu orijentaciju se ne bavi samo izborom zanimanja, već i spoznajama o promjeni karijere i fleksibilnosti karijernog puta i promjene više zanimanja u karijeri pojedinca. Na ovakav način se razvija saradnja sa školama i daje jednaka prilika svoj školskoj omladini da se upoznaju sa trendovima na tržištu rada i tehnikama aktivnog traženja posla, umjesto dosadašnjeg pristupa kada su zaposlenici službe posjećivali pojedinačne škole. Povratna informacija iz škola je odlična, a očekuje se da će se novi pristup primijeniti u školama graždanskog i tuzlanskog kantona.

Druge objave u kategoriji