Search

Dobiti posao!

Da situacija nije naklonjena mladima ni kada je u pitanju jedna od najačih svjetskih ekonomija kao što je ekonomija Sjedinjenih Američkih Država, na duhovit način prezentuje film “Dobiti posao” o mladim osobama koje su završile univerzitet i našle se na tržištu rada.

Mlade osobe koje završe svoje školovanje uvjerene su da su stekavši dilomu, učinile veliki korak u svom profesionalnom životu te da su na putu ka zaposlenju koje će ispuniti njihove ambicije.  Također,  većina mladih čekuje da će “odmah” dobiti zaposlenje u svojoj struci.  Ali ono sa čime se mladi susretnu kada se nađu na tržištu rada je da moraju u velikoj mjeri prilagoditi svoja očekivanja i često započeti svoj karijerni put kao pripravnici koji rade za malu, a ponekad zanemarljivu naknadu ili moraju prihvatiti zaposlenje koje je je daleko od onoga za što su se školovali, ali je način da steknu neophodno iskustvo koje će ih voditi ka boljim i plaćenijim poslovima.

Kada je pitanju položaj mladih osoba u BiH, situaciju otežava i nedostatak radnih mjesta kao i obrazovni sistem koji ne osigurava dovoljno praktičnih znanja sa kojima bi mladi bili pripremljeniji da se prilagode očekivanjima poslodavaca. Na ovu činjenicu  stalno upozoravaju i poslodavci bosansko-hercegovačkih kompanija, koji kontinuirano naglašavaju da radnih mjesta ima, ali da nedostatak odgovarajućih kadrova i vještina otežava i njihov rad. Često su, uslijed ovakve situacije prisiljeni doedukovati kadrove kako bi dobili zaposlenike koji će moći odogovoriti njihovim zahtjevima.

Ali da situacija nije naklonjena mladima ni kada je u pitanju jedna od najačih svjetskih ekonomija kao što je ekonomija Sjedinjenih Američkih Država, na duhovit način prezentuje film “Dobiti posao” o mladim osobama koje su završile univerzitet i našle se na tržištu rada. Kada glavni lik Will, nakon što je radio kao pripravnik bez naknade za za novine LA Weekly suoči sa činjenicom koju mu saopšti njegov šef “da nema dovoljno sredstava za njegovo stalno zaposlenje” započinje njegova potraga za poslom. Problemi sa kojima se susreću mladi u ovoj američkoj komediji, gotovo su istovjetni kao i problemi sa kojima se susreću i mladi širom svijeta pa i mladi u BiH. Ili kako kaže moto ovog filma “Najlakše je bilo diplomirati”. U isto vrijeme posao traže i Will, i njegov otac, ali i njegiva djevojka Jillian.

Iako je sniman 2012.godine film je u bioskope došao u martu 2016.godine, u režiji Dylan Kidd, po scenariju Kyle Pennekamp i Scott Turpel. U filmu glume Miles Teller, Anna Kendrick,Brandon T. Jackson, Nicholas Braun, Christopher Mintz-Plasse, Marcia Gay Harden, Alison Brie i Bryan Cranston.

Druge objave u kategoriji