Search

Obuka zaposlenika Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta i predstavljanje "Reformskog paketa"

Unaprijeđenje rada Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta tj.unapređenje rada JSZ koje su odlučile da budu dio reformskog procesa, podrazumijeva i unapređenje kapaciteta zaposlenika, ali stvaranje tehničkih preduslova za njihov efikasniji rad što je jedan od elemenata u odnosu na koji će YEP preduzimati set aktivnosti u sklopu implementacije “Reformskog paketa”. Podsjećanja radi uvođenje novih metoda rada podrazumijeva i  razdvajanje savjetodavnih i administrativnih funkcija, unapređenje savjetodavnog rada, uvođenje sistema za praćenje i mjerenje učinaka…

Obuka zaposlenika u Brcko distriktu_ProMan

Kako bi se stvorili tehnički preduslovi za sveobuhvatnu reformu, i efikasniji rad Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, Projekat zapošljavanja mladih je osigurao informatičku podršku koja podrazumijeva instalaciju moderne aplikacije kojom se evidentiraju, prate i vrše svi administrativni, posrednički  i savjetodavni poslovi sa nezaposlenima i poslodavcima To je osnovni alat svake službe za zapošljavanje, a trenutna aplikacija koju koristi Zavod u Brčkom je zastarjela i potpuno neadekvata za unaprijeđenje metoda rada.

Nakon ovog koraka, danas i sutra zaposlenici prolaze obuku kojom će biti osposobljeni za korištenje ove aplikacije, a obuku vodi ing Enes Kalajac. Ovakav vid podrške je pružen u skladu sa ključnim nalazima Situacione analize Zavoda koja je pokazala da sistem rada koji je do sada korišten ne može podržati uspostavu novih metoda rada. Osim ove obuke danas je svim zaposlenim u Zavodu pružena potpuna informacija o primjeni “Reformskog paketa”, te kakvi su zadaci ispred njih. Cilj je da se zaposlenicima pruže adekvante i tačne informacije šta reforma rada njihove insituticije podrazumijeva, koji će biti dalji koraci i što je najvažnije – kakva poboljšanja i rezultate mogu očekivati. Zaposlenima je predstavljen novi model rada koji je testiran u JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i ZZZRS, ali su i prenesena pozitivna i negativna iskustva kao i prepreke koje su također dio svake reforme pa i reforme  javnih službi za zapošljavanje. Informisanje zaposlenih je obavljeno na EKonomskom fakultetu, a vodio ga je dr. Ranko Markuš, uz podršku Venese Omerhodžić. Također je održan i redovni sastanak Radne grupe za primjenu “Reformskog paketa” na kojem su diskutovana tehnička pitanja o uspostavljanju Kluba za traženje posla u Brčkom. Galeriju sa slikama sastanka, kao i obilaska budućih prostorija Zavoda za zapošljavanje, a nekadašnjeg CISO-a Brčko možete pogledati klikom na donju sliku:

sastanak brčko 3

Druge objave u kategoriji