Search

Uspostavljanje Centra za poslodavce JUSZZKS: Definisane ključne funkcije

Jučer je u prostorijama Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo održan sastanak na temu saradnje sa poslodavcima, a kako bi se u narednom periodu stvorili preduslovi za otvaranje Centra za poslodavce. Sastanku je u savjetodavnoj ulozi sa strane poslodavaca učestvovao Elvir Toholj, direktor firme ToFi i centra za obuke u ugostiteljstvu i gastronomiji Gastroid koji je osnovan uz podršku Vlade Švicarske, i koji je ukazao na potrebu poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu za 250 radnika. Međunarodnu ekspertizu u ovom pogledu je jučer predstavio Saša Niklanovič koji je veći dio svoje karijere proveo u Zavodu za zapošljavanje Slovenije.

Predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, prije svega šef Odjeljenja za posredovanje Fikret Hadžić je potvrdio opredijeljenost za unapređenje posredovanja, kao i implementaciji Strategije jačanja funkcije posredovanja,  ali i savjetovanja te je ukazao na kadrovske probleme posebno savjetodavne funkcije, koja se i dalje razvija, a koja onemogućava potpunu primjenu savremenih usluga za poslodavce. Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih Ranko Markuš je predstavio iskustva Slovenije vezano za Centar za poslodavce, nakon čega je moderirao sastankom nastojeći da mapira naredne korake, a kako bi se odgovorilo trenutačnoj potrebi poslodavaca u ugostiteljstvu za 250 radnika, koje je predstavio Toholj.

Razgovori o kvalitetnijem posredovanju nisu mogli doći u boljem trenutku obzirom da su prije dva dana objavljeni javni pozivi, među kojima je za direktora centra za obuku najinteresantniji Javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za poznatog poslodavca, a koji je zajedno sa ostalima dostupan na https://www.juszzks.com.ba/.

U toku sastanka su definisane klučne usluge koje bi budući Centar za poslodavce JUSZZKS trebao pružati:

  • Podrška u pripremi oglasa prema potrebama poslodavaca
  • Podrška u odabiru kandidata (intervju, speed dating, mini sajmovi zapošljavanja)
  • Informisanje i savjetovanje o AMZ (obuke i druge mjere)
  • Informisanje o procedurama zapšljavanja (legislativa, druge institucije važne za proces)
  • Informacije o radnim dozvolama (izdavanje)

Tokom sastanka se kao i obično razgovaralo o apsurdima kad su u pitanju nezaposlene osobe, pa tako uvijek iznenadi činjenica da u posredovanju i selekciji kandidata koje obavlja Služba, se često dešava da nezaposlene osobe u razgovoru sa poslodavcima zapravo odbijaju raditi u svojoj struci, pri čemu su se navodili nedavni primjeri sa frizerima. Nadalje, usložnjavanju problema doprinose i nerazvijene vještine pojedinih savjetodavaca i nemogućnosti kategoriziranja nezaposlenih a kako bi se izdvojili aktivni tražioci posla, i ujedno oni koji su spremni da se uključe na tržište rada. U pojašnjenju kriterija koje poslodavci u ugostiteljstvu traže od budućih radnika, tu se pored znanja i vještina, ne nužno iskustva, traži i poznavanje Engleskog jezika. Imajući u vidu dobre šanse za zaposlenje, investicija u sticanje dodatnih znanja stranih jezik će se u potpunosti isplatiti.

DSC_0694

Druge objave u kategoriji