Search

MMF: Manje ministarstava, zamrzavanje plata i smanjenje zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima do jula 2017.godine

Jučer je obznanjeno da FBiH nije potpisala Pismo namjere prema MMF, što je uslov za dobijanje kredita, ali javnost nije upoznata šta piše u tom Pismu. Premijer FBiH Fadil Novalić nije mogao potpisati Pismo namjere imajući u vidu da su sredstva MMF-a namijenjena za provođenje nužno potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi na koje su se obavezali svi nivoi vlasti u BiH, ali su započeti pozitivni procesi zaustavljeni, saopšteno je iz kabineta premijera. Novalić, kao član Fiskalnog savjeta, nije potpisao Pismo namjere prema MMF-u za odobravanje Proširenog aranžmana “jer se u okviru svog mandata i u programu rada Vlade obavezao da će sprovoditi ekonomske reforme usmjerene na ekonomski oporavak zemlje i njenu dugoročnu stabilnost”.

Iako se nedobijanje kredita prebacilo na politički teren, prema onom što stoji u pismu namjere vidi se da su vlasti, osim na poznate, pristale i na neke nepoznate i bolne reforme: U narednom periodu možemo očekivati povećanje dobi za penzionisanje, smanjenje poticaja za poljoprivredu, ukidanje poticaja za izvoznike. Tekst pisma donosimo u njgovom integralnom obliku i možete ga preuzeti.

Vlade RS, FBiH i Savjet ministara su se obavezale da će postepeno smanjivati broj zaposlenih u javnoj upravi, uz zabranu povećanja plata do kraja juna 2017.godine.  Planirano je i smanjenje vlada na svim nivoima, što bi trebalo značiti da će se određena ministarstva na kantonalnim, entitetskim i državnom nivou ukinuti. Istovremeno, stopa obaveznih doprinosa u cijeloj BiH trebalo bi da bude manja od 2017. godine. Novac koji socijalni fondovi izgube na taj način biće nadomješten oporezivanjem svih izvora prihoda po osnovu rada, uključujući naknade.

U cilju kontrole naplate poreza i doprinosa bila bi formirana jedinstvena baza poreskih obveznika u cijeloj BiH, kojoj će se moći pristupiti iz bilo koje poreske uprave.

Do kraja godine trebalo je da bude poznat plan za restrukturisanje „Željeznica RS“, a bio bi ukinut i porez za poplavljene koga plaćaju radnici i poslodavci u Srpskoj. Morala bi da bude usvojena strategije za rješavanje problema svih preduzeća u državnom vlasništvu koja proizvode gubitke. Njihova sudbina će biti riješena restrukturisanjem ili likvidacijom. Do kraja jula ove godine će se prodati državni udjeli u preduzećima Bosnalijek i Sarajevo osiguranje, dok se Fabrika duhana Sarajevo i Aluminij Mostar planiraju prodati do kraja marta 2017.godine. Druga preduzeća kao što su Energoinvest i Energopetrol  planiraju se prodati do kraja 2017.godine. Za BH Telecom i HT Mostar će se još razgovarati da li će se dionice prodavati.

Pored ovog Pisma, Vlada nije donijela odluku vezano za kredit Svjetske banke čiji je cilj da se poveća zaposlenost i formalno zaposlenje u privatnom sektoru odabranih grupa registrovanih nezaposlenih lica, kao i da se ojačaju javne službe za zapošljavanje. Projekat bi se sastojati od tri komponente – podrška aktivnim mjerama zapošljavanja, jačanje službe za zapošljavanje i podrška sistemu upravljanja i nadzora usluga zapošljavanja. Prema prijedlogu Svjetske banke reforma koju bi trebale sprovoditi javne službe za zapošljavanje je detaljno usaglašena sa “Reformskim paketom” koji provodi Vlada Švajcarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Druge objave u kategoriji