Search

Nezaposlenost mladih je globalni problem – Međunarodni dan omladinskih vještina

Mladi i željni posla, ali ipak nezaposleni: šta predstavlja 15. juli za nezaposlenost mladih?

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u novembru 2014.g. proglasila 15 juli Međunarodnim danom omladinskih vještina.

Stopa nezaposlenosti mladih u svijetu konstatno je visoka, a mladi se suočavaju sa nejednakošću na tržištu rada i sve duljom i nesigurnijim tranzicijom od školovanja do zaposlenja.

Procjena Međunarodne ogranizacije rada je da su mladi tri puta više nezaposleni nego ostale kategorije. Više od 73 miliona mladih u svijetu je nezaposleno i podaci o nezaposlenosti mladih su alaramantni: dvije od pet mladih osoba je ili nezaposleno, ili rade poslove koji nisu dovoljno plaćeni te ove mlade osobe zapravo žive u siromaštvu, a  stanje je još ozbiljnije za mlade žene i muškarce koji nisu zaposleni, nisu u sistemu obrazovanja, niti su učestvuju u obukama. (NEET).

Korijeni ovakve situacije leže dijelom u nedostatku vještina, te dijelom u neodgovarajućim vještinama koje mladi imaju u odnosu na one koje se traže na tržištu rada. Obrazovne institucije ne osiguravaju da mladi stiču vještine sa kojima će biti konkuretni na tržištu rad i tako kreiraju neusklađenost između vještina koji mladi imaju i potreba poslodavaca. Također, ne postoje efektivni mehanizmi/platfrome koje bi omogućili dijalog između poslodavaca i obrazovnih institucija.

Čak i kad mlade osobe imaju odgovarajuće vještine, one ne budu prepoznate od strane poslodavaca jer postoji nedostatak informacija kako bi mladi pronašli i prikladan i odgovarajući posao kakav žele te postoji nedostatak karijernih i savjetodavnih usluga. Problem također leži u potražnji, ali i institucionalnim preprekama (npr. klimi za invenstiranje) koja vodi ka slabim invsticijama privatnog sektora u kreiranje novih radnih mjesta i velikoj konkuretnosti za postojeća radna mjesta.

Rješenje je adresirati razvoj vještina kao integralni dio svih ostalih elemenata sistema tržišta rada – kao što su posredovanje i stvaranje radnih mjesta (kroz razvoj privatnog sektora i investicije).

Aktivne politike zapošljavanja su naročito važne za razvoj tržišta rada posbno kada je u pitanju odnos: vještine – posredovanje – potražnja. U cijelom lancu je važno i zakonodavstvo, određivanje visina plata, pravilnici za pregovaranje o kolektivnim ugovorim, naknade po osnovu nezaposlenosti, podrška nezaposlenima u traženju zaposlenja te poticaji za zapošljavanje.

Autorice teksta su:

Katharina Walker – Savjetnica za razvoj vještina i Zenebe Uraguchi – Program coordinator za Istočnu Evropu i viši savjetnik za razvoj tržišta rada

Cijeli članak možete pročitati na: https://blog.helvetas.org/young-aspiring-but-unqualified-jobless-what-july-15-means-to-youth-unemployment/

Druge objave u kategoriji