Search

Međunarodni dan mladih

Ujedinjene nacije (UN) su od 1999. godine, 12. august proglasile Međunarodnim danom mladih. 12. august se svake godine oblilježava kako bi se promovirao aktivizam mladih, te prepoznali napori i akcije mladih širom svijeta koje doprinose pozitivnim promjenama, razvoju i ekonomskoj dobiti zajednica, a i šireg društva.

Svake godine obilježavanje ovog dana obuhvata temu koja je od globalne važnosti za mlade žene i muškarce i kojima se pokreću aktivnosti kojima se želi doprinijeti unapređenju položaja mladih. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je postizanje Agende 2030 za održivi razvoj u čijem fokusu je vodeća  uloga mladih i njihov dopris smanjenju siromaštva te ekonomski razvoj putem održive proizvodnje i potrošnje o čemu više možete pročitati u poruci Generalnog sektretara Ujedinjenih nacija g. Ban Ki-moona kojom on ohrabruje mlade na aktivniju ulogu u društvu jer investiranje u mlade, njihovo zapošljavanje, obrazovanje te općenito veće ulaganje u njihov razvoj doprinosi napretku društva u cjelini.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švacarske i u saradnji sa bh institucijama na tržištu rada upravo daje doprinos sličnim aktivnostima pa je tako YEP tokom implementacije kroz mrežu Klubova za traženje posla, unapređenje rada javnih službi za zapošljavanje, Program lokalnih incijativa doprinio zapošljavanju preko 4.500 mladih o čemu svjedoče i YEP uspješne priče koje redovno objavljujemo na našoj web stranici, a koje predstavljaju žive primjere kako se uz adekvatnu podršku može puno učiniti za mlade žene i muškarce, kontinuirano i ne samo tokom obilježavanja Međuranodnog dana mladih.

YEP će i u narednom četvrogodišnjem periodu implementacije putem implementacije “Reformskog paketa” u javnim službama za zapošljavanje kao i razvojem invoativnih mjera zapošljavanja u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima, raditi na unapređenju stanja na tržištu rada koje će voditi  ka zapošljavanju i većoj radnoj aktivaciji mladih žena i muškaraca.

 

Druge objave u kategoriji