Search

Sveobuhvatna reforma je neophodna, izmještanje zdravstvenog osiguranja neće bitno smanjiti pritisak na Zavod

Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih YEP, dr Ranko Markuš je danas posjetio Filijalu Bijeljina i Biro Bijeljina i tom prilikom održao sastanak sa rukovodiocem filijale Slavicom Lukić, te se pobliže upoznao sa svakodnevnim problemima u radu, i pritiscima pod kojim rade zaposlenici Zavoda. Rukovodilac Filijale Bijeljina je ujedno i član Radne grupe ispred Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske koja je zadužena za izradu Uputstva za rad opštinskih biroa, a koja se sastala prošle sedmice 13/09/2016.g., te će naredne sedmice finalizirati tekst Uputstva.

Zaposlenici Zavoda za zapošljavanje su pod velikim pritiskom administrativnih poslova, i iako je uvrijeđeno mišljenje da nezaposleni primarno ostvaruju samo zdravstveno osiguranje putem biroa, zapravo se radi o mnogim drugim pravima koja se mogu ostvariti preko biroa. Na primjer, trenutno je aktuelno izdavanje uvjerenja o nezaposlenosti kako bi se ostvarila prava na novčanu pomoć i dječiji dodatak, a o obimu izdavanja uvjerenja govori podatak da je samo od 6.8.2016. u Birou Bijeljina izdato čak 562 uvjerenja samo za prosvjetne radnike. Naime, radnici u prosvjeti dolaze u biro po uvjerenja o nezaposlenosti obzirom da dužina boravka na evidenciji doprinosi bodovanju u konkursnoj proceduri i zapošljavanju, a takve izračune ne podržava trenutni informacioni sistem, što znači da minimalna greška u računanju boravka na evidenciji može uticati na bodovanje nezaposlenog lica i u konačnici manje bodova na rang listi za dobijanje posla! Često se nezaposleni upućuju od raznih organa uprave po uvjerenje o nezaposelnosti iako je moguće obezbjediti razmjenu informacija direktno između institucija.

Prema trenutnom stanju na terenu jasno je da administriranje zdravstvenog osiguranja nije jedino opterećenje za Zavod, i da njegovo izmještanje iz Zavoda neće bitno uticati na svakodnevni pritisak i priliv nezaposlenih, niti će uticati bitno na smanjenje nezaposlenih na evidenciji, jer nezaposleni ne ostvaruju samo zdravstveno osiguranje već niz drugih prava, radi kojih učestalije posjećuju biro.

U Birou Bijeljina su zaposlena tri evidentičara, a stanje na evidenciji iznosi 12.725, dok je savjetodavni rad je otežan zbog nedovoljne IT podrške, gdje se u praksi onemogućava elektronsko kreiranje Individualnog plana zapošljavanja što stvara ogromne probleme u praksi i posredovanju. Primjera radi, danas je zaprimljen zahtjev za posredovanje za jednu ginekološku ordinaciju koja traži medicinske sestre koje imaju iskustva, a u trenutačnom informacionom sistemu Zavoda nije moguće pretražiti radnike koji imaju radno iskustvo ili stečene kompetencije u određenim zanimanjima.

Zbog ovakvih problema u praksi, zaključeno je da se efikasnije posredovanje može postići samo ukoliko se unaprijedi informacioni sistem Zavoda koji će u potpunosti odgovoriti svakodnevnim potrebama radnika, kroz prije svega uvođenje mogućnosti razvoja i praćenja individualnih planova zapošljavanja. Projekat zapošljavanja mladih je uložio značajna sredstva u razvoj Zavoda za zapošljavanje, kroz infrastrukturna ulaganja, ulaganja u obuke radnika Zavoda, razvoja sistema upravljanja dokumentima, sistema mjerenja učinaka, mreže Klubova za traženje posla, unapređenjem aplikacija za posredovanje, međutim i dalje je potrebno ulagati u razvoj sistema podrške Zavodu, a kako bi se odgovorilo svakodnevnim problemima koji sprečavaju zaposlenike Zavoda da se bave svojom primarnom zadaćom – savjetovanjem i posredovanjem!

Na sastanku se pored prepreka, razgovaralo i o mogućnostima primjene novih metoda rada koje već izvjesno vrijeme primjenjuju Biroi Banja Luka i Doboj, sa tendencijom širenja istih u sve biroe, kako bi sve nezaposlene osobe u Republici Srpskoj imale pristup do istih usluga.

U tom cilju uz podršku Vlade Švajcarske krajem ovog mjeseca će biti održan trening trenera za uvođenje novih metoda rada u cijelom Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, a odgovornost za implementaciju i primjenu istih će imati Radna grupa. Na kraju treninga će se pripremiti akcioni plan za izvođenje obuka po filijalama, a koje će provoditi grupa trenera uz fasilitatorsku podršku stručnog tima Projekta zapošljavanja mladih.

zeljko-kusturic

 

Druge objave u kategoriji