Search

Novoimenovana ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer predala akreditive

Novoimenovana ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini,  Andrea Rauber Saxer predala je akreditive Bakiru Izetbegoviću 9.septembra 2016. u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

“Ove godine, slavimo 20-tu godišnjicu partnerstva i saradnje između Švicarske i Bosne i Hercegovine. Tijekom ovih godina Švicarska je investirala 560 miliona švicarskih franaka (preko 1 milijardu KM),kako bi doprinijela postizanju sigurne i stabilne budućnosti BiH. Iako Švicarska nije članica Evropske unije, pozdravljamo vašu kandidaturu. U potpunosti podupiremo BiH na njenom evropskom putu kao i poduzete reforme kako bi aplikacija bila odobrena”, izjavila je novoimenovana ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer tokom predaje akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Zajedno sa različitim partnerima u Bosni i Hercegovini, Vlada Švicarske je realizovala nekoliko projekata u cijeloj zemlji. Poseban naglasak u švicarskom programu saradnje je na zapošljavanju mladih. ” Mlade žene i muškarci u BiH moraju imati više mogućnosti, i bolje prilike i perspektive da za sebe grade život u ovoj zemlji. Treba im omogućiti da slijede svoje snove i da se aktivno angažiraju u razvoju zemlje. U tom smislu, pronalazak posla je ključno”, rekla je ambasadorica Rauber Saxer.

Također je naglasila da u Švicarskoj živi oko 60.000 građana bosansko-hercegovačkog porijekla, te da će Ambasada Švicarske u BiH težiti da ojača saradnju sa ovom važnom dijasporom. Nadalje, Ambasada će nastaviti s jačanjem veza između dviju zemalja kroz razmjenu na polju političkog sistema, kao i kroz međusobno djelovanje na polju nauke, inovacija, i umjetnosti.

Ambasadorica Rauber Saxer je ujedno izrazila zahvalnost predsjedavajućem Izetbegoviću na toploj dobrodošlici i prenijela mu najbolje želje predsjednika Švicarske konfederacije i Vlade Švicarske, kao i od građana Švicarske.

Predsjedavajući Izetbegović je sa svoje strane pružio iskrenu dobrodošlicu novoizabranoj ambasadorici Švicarske, poželjevši joj uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

Druge objave u kategoriji