Search

“Faktor” u goraždanskom Klubu za traženje posla: Posao je tražiti posao

U četvrtak (15.10.2015.), ekipa sarajevskog online magazina “Faktor.ba” se uputila u Goražde kako bi pripremila priču o Klubu za traženje posla, aktivnoj mjeri namijenjenoj mladim dugoročno nezaposlenim osobama kojima Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona na ovaj način pomaže u zapošljavanju. Prenosimo vam kompletan sadržaj objavljenog teksta. 

Sred Goražda, grada u kojem su kao svi zaposleni, postoji i klub nezaposlenih!? Njegov je zvanični naziv Klub za traženje posla i posluje u sklopu Zavoda za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona.

Bujrum u klub svakoj nezaposlenoj osobi između 18 i 30 godina. Uslov – staž na birou za nezaposlene duži od godine.

Vjerujem, ne vjerujem

– Na birou sam od jula 2015. godine i završila sam srednju poljoprivrednu školu. Nedavno sam poslala dokumente za posao u Unis Ginexu. Nisam dobila odgovor! Nisam dobila poziv ni za obuku koju bih trebala proći ako bih se tamo zaposlila. Kako god, nemam namjeru odustati od traženja posla – veli Emina Hajdarević.

 

gorazde-klub-za-trazenje-posla-15102015-JB-16

Imajući na umu kako jeste fino znati napisati biografiju i aktivno tražiti posao, pitamo Eminu, je li posao probala preko štele naći? Preko oca koji je recimo dobar s nekim od uticajnih političara u Goraždu? Ili, možda, „kupiti“ radno mjesto?

– Nisam! Vjerujem da se posao može naći i bez štele – ne da se Emina.

Fakat! Sve su prilike, mladi električar Elvedin Čizmić dobit će posao u firmi koja se, ako smo dobro zapisali, zove „Goražde stan“ ili tako nekako. Firma javila birou da im treba električar, biro javio Čizmiću.

-Bio sam na razgovoru za posao. Osim mene, prijavio se još jedan kandidat. Pretpostavljam da ću, zahvaljujući vještinama koje sam naučio u klubu, ja dobiti posao – nada se Elvedin.

Ne, nije Elvedin tražio štelu u Goražde stanu! Helem, osnovna filozofija klubova za traženje posla je pozitivna poruka da posla ima za svakoga ko ga želi. Naučit će vas i kako se prijavljivati na oglase za posao, kako telefonirati i predstaviti se poslodavcu, kako uspješno obaviti intervju za posao. A kad, ako Bog da, dobijete posao, u klubu su već naučili kako se ponašati na svom radnom mjestu i kako zadržati posao. Možete, ako je stani-pani, dobiti ličnog savjetodavca, s kojim ćete raditi sve dok se ne zaposlite!

Najbolji klub

Mi, pak, nismo mogli odoljeti a da ne upitamo, budući da je moto goraždanskog Kluba za traženje posla „Posao je tražiti posao“, preporučuju li štelu kao način zapošljavanja?

– Štelu ne, ali preporuke – da – objasnila je Amela Škamo Zerić, uposlenica Zavoda za zapoškljavanje BPK koja radi izravno s članovima kluba za traženje posla.

Inače, Klub za traženje posla u Goraždu zaposlio je 87 svojih članova.

gorazde-klub-za-trazenje-posla-15102015-JB-17

U Goraždu 3.045 nezaposlenih

U septembru ove godinje posao u Bosansko-podrinjskom kantonu tražilo je 3.506 nezaposlenih. Nezaposlenih u općini Goražde je 3.045, općini Ustikolina 331 i općini Prača 130. Posao u BPK traže 2.042 žene i 1.562 muškarca. Čak 245 osoba sa završenim fakultetom je bez posla.

 

gorazde-klub-za-trazenje-posla-15102015-JB-29-658x439

(A. B./Faktor.ba; Foto: J. Brutus)

Druge objave u kategoriji