Search

Promocija SOS Programa za mlade

Organizacija SOS Dječija sela BiH, uz finansijsku podršku Njemačke vlade i Njemačkog Fonda Hermann Gmeiner, je danas promovisala trogodišnji projekat ekonomskog jačanja mladih – YES Centar koji je usmjeren jačanju poslovnih sposobnosti marginaliziranih mladih ljudi. Kao takav komplementaran je sa ciljevima Projekta zapošljavanja mladih (YEP) sa kojima će se uskoro potpisati Sporazum o saradnji, te će na taj način sinhronizovano djelovati u cilju podrške mladih iz marginaliziranih grupa. 

Projekat će obuhvatiti ukupno 300 mladih ljudi prvenstveno iz porodičnog oblika brige SOS Dječijih sela BiH kao i drugih marginaliziranih mladih sa područja partnerskih općina Novi Grad Sarajevo, Istočna Ilidža, Tuzla i Gračanica, i šire.
Podatak da je u BiH 63,1% mladih nezaposleno govori o potrebi za postojanjem ovakvog projekta. Tokom trajanja projekta, u periodu 2017-2019 namjera je podržati mlade ljude, starosti od 14 do 29 godina, iz marginaliziranih grupa u procesu sticanja znanja i vještina potrebnih za tržište rada, ali i samozapošljavanja čime će se podržati njihova socio-ekonomska neovisnost.
Aktivne učesnike projekta činit će i mreža sa više od 100 aktivnih aktera primarno stručnjaka i partnera iz institucija vlasti, javnih institucija, nevladinih organizacija i biznisa. Osnovni zadatak YES mreže aktera je da koordinirano i efikasno reagira na socio-ekonomske potrebe mladih marginaliziranih ljudi. 

17025 SOS promocija170125 promocija SOS 1170125 promocija SOS170125 SOS

Druge objave u kategoriji