Search

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banja Luka počelo sa radom

Ceremonija dodjele granta za projekat "Urbana poljoprivreda" LPZ Banja Luka

Nakon zvanične dodjele certifikata o dodjeli granta, koje su Međunarodna organizacija rada (ILO) i Delegacija Evropske Unije u BiH organizovali 27.03.2017 u Sarajevu, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banja Luka započelo je realizaciju konkretnih projektnih aktivnosti.
Na sastanku održanom u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, u četvrtak 30.3.2017. godine, partneri uključeni u projekat dogovorili su realizaciju prvih aktivnosti, koje uključuju:

  • Raspisivanje javnog poziva nezaposlenim licima za učešće u projektu. Nosilac ove aktivnosti je JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske (ZZZRS) ali će u realizaciji učestvovati svi partneri kako bi se osiguralo da informacije o mogućnostima učešća dođu do svih zainteresovanih nezaposlenih lica. Objavljivanje Javnog poziva očekuje se već u ponedjeljak 3.4.2017. godine na web sajtovima ZZZRS, Grada Banja Luke, Poljoprivrednog fakulteta, YEP-a i drugih partnera. ZZZRS će u redovnom savjetodavnom radu sa nezaposlenim licima aktivno motivisati potencijalne korisnike da se prijave za učešće.
  • Početak poljoprivrednih radova – početna obrada oglednog poljoprivrednog dobra (oranje) na lokaciji Motike u Banja Luci započeta je već u subotu, 1.4.2017. godine. Poljoprivredno zemljište površine 2 ha, će već u narednoj sedmici biti pripremljeno za podjelu na individualne parcele i sadnju odabranih kultura.
  • Formalizacija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje – na sastanku je razmotren nacrt dokumenata kojim će se formalizovati obaveze i odgovornosti svakog od partnera. Navedeni dokumenti nisu ograničeni na realizaciju aktivnosti podržanih ILO/EU projektom već obuhvataju i plan realizacije dodatnih aktivnosti za koje će sredstva biti osigurana unutar partnerstva ili iz drugih izvora.
  • Promotivne aktivnosti – u pripremi je web sajt projekta na kojem će redovno biti objavljivane informacije o projektnim aktivnostima i omogućena dvosmjerna komunikacija sa korisnicima i širom zajednicom.
Ogledna farma Motike, Banja Luka

Podsjećamo, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banja Luka, realizuje koncept Urbane poljoprivrede koji za cilj ima održiv angažman dugoročno nezaposlenih lica u poljoprivredi. U partnerstvu učestvuju Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Grad Banja Luka, Udruženje Argonet, Projekat zapošljavanja mladih, koji podržava Vlada Švicarske i Caritas Švicarske.
Nakon zasnivanja proizvodnje, projekat će korisnicima pružiti podršku u organizovanju u poljoprivrednu zadrugu, čime će se steći svi uslovi za dugoročno održivo bavljenje urbanom poljoprivredom i širenjem razvijenog modela na nove lokacije. Očekivani cilj projekta je zapošljavanje 100 lica, od čega 20 na oglednom dobru i 80 korisnika koji posjeduju vlastito zemljište a koji će, uz podršku Projekta, unaprijediti svoju proizvodnju do tačke potpune održivosti.

Druge objave u kategoriji