Search

Nezaposlenima predstavljen projekat Urbane poljoprivrede u općini Novi Grad

Projekat proizvodno edukativni poljoprivredni poligon “Mojmilo” danas je predstavljen zainteresovanim kandidatima sa područja općine Novi Grad, a koji su prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Partneri u projektu su: Javno preduzeće Lokom, Projekat zapošljavanja mladih (YEP), Općina Novi Grad Sarajevo i SOS Dječije selo Mojmilo. Na lokaciji Sportsko rekreativnog centra Park šume Mojmilo kojim upravlja JP Lokom, na površini cca 2 ha bit će pokrenuta poljoprivredna proizvodnja. Parcela je pogodna za uzgoj jagodastog voća kao i za plasteničku proizvodnju povrća, odnosno proizvodnju sezonskog cvijeća. Kroz navedeni projekat bit će ostvareno više ciljeva: 

  • organska proizvodnja hrane za lokalno stanovištvo, 
  • otvaranje radnih mjesta,
  • zapošljavanje mladih, nezaposlenih osoba u nepovoljnom položaju, 
  • angažman bivših korisnika SOS sela Mojmilo.

Današnjoj prezentaciji i razgovoru sa partnerima je prisustvovalo trideset zainteresovanih kandidata, koje je identifikovala Služba za zapošljavanje KS na osnovu opisa Projekta i kriterija, a Javni poziv za učešće u projektu će biti objavljen putem medija, na web stranici Projekta YEP i web stranici Općine Novi Grad do kraja ove sedmice. 

Urbana poljoprivreda PPT (4)

Kandidati su danas uspjeli saznati detalje vezane za način rada, radno vrijeme, platu, ugovore o radu koje će potpisati sa J.P. Lokom, kao i dugoročnoj perspektivi koju mogu imati kroz ovaj angažman. Projekat se implementira u dvije faze, dakle trenutno se angažuje oko 10 radnika, a proces će biti ponovljen na jesen. 

Predviđeno je da se uzgajaju kulture koje su radno intenzivne i koje se mogu saditi na nagnutim terenima, kakav je Park šuma Mojmilo. Osim jagodastog voća, predviđena su i tri plastenika ukupne površine 1300 m2 u kojima bi se proizvodilo povrće po principu Organske proizvodnje. 

Za osiguranje plasmana i ekonomski uspjeh projekta, plasman većeg dijela proizvoda će biti preko postojećih kanala. Predviđeno je da plasman bude moguć i po principu, direktne berbe u zasadima. Plasman svježeg povrća će biti obezbijeđen ugovorima sa lancima tržnih centara Bingo, Penny, Amko. 

Urbana poljoprivreda PPT (6)

Druge objave u kategoriji