Search

Измјене закона: Уређивање и формализација оснивања Локалних партнерстава за запошљавање

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, у периоду 17-26.5.2017. реализује јавне расправе на неколико тема које су од велике важности за унапређење економске ситуације у Републици Српској:

  • Јавна промоција Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2017 годину;
  • Расправа нацрта текста Платформе за социјално предузетништво Републике Српске;
  • Уредба о подстицајима за запошљавање незапослених лица у Републици Српској, и
  • Јавна расправа Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету Републике Српске

Јавне расправе се уз подршку Пројекта запошљавања младих (YEP), који подржава Влада Швајцарске проводе у Приједору, Бијељини, Требињу, Источном Сарајеву, Добоју и Бањој Луци.

Као што смо извијестили, расправе у Приједору и Добоју су већ одржане, док се према програму, данас, 19.05.2017. године, расправа одржава у Бањој Луци. Детаљан план извођења расправа доступан је на овом линку.

170519_JavnaRasprava_BL_02

Расправа у Бањој Луци изазвала је велики интерес медија

Иако се на расправама дискутује на већи број изнимно важних тема, овом приликом издавајамо Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету Републике Српске. Наиме, кључна измјена односи се на допуну члана 14. Закона којим се отвара могућнмост оснивања градских односно општинских економско-социјалних савјета. Дјелокруг рада градских/општинских савјета односи се на потицање друштвеног и социјалног дијалога о питањима од значаја за остваривање економског и социјалног положаја запослених и послодаваца, услова живота и рада, запошљавања, професионалне оријентације ученика и других питања значајних за остваривање и унапређивање економске и социјалне политике.

Законским регулисањем оснивања економско-социјалних савјета на локалном нивоу, дат је значајан подстицај развоју локалних партнерстава за запошљавање. Овај концепт партнерства, који у земљама Европске Уније функционише у облику територијалних пактова за запошљавање (Аустрија), Локалних партнерстава за запошљавање (Хрватска), Вијећа тржишта рада (Данска), Друштва локалних партнерстава (Ирска), итд. измјенама овог Закона добија и свој институционални облик у Републици Српској.

Пројекат запошљавања младих (YEP), сaмостално и у сарадњи са партнерима као што je Међународна организација рада (ILO), ради на успостави и јачању локалних партнерстава за запошљавање у Бањој Луци, Добоју, Горажду, Новом Граду (Сарајево) и другим локацијама. YEP зато са посебним интересом учествује у јавним расправама Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о економско-социјалном савјету Републике Српске који пружају законодавни и институционални оквир за дугорочну одрживост локалних партнерстава за запошљавање.

170519_JavnaRasprava_BL_03

Уводно излагање током јавне расправе данас у Бањој Луци

Искуства показују да мобилизација ресурса актера у локалним заједницама (из јавног, образовног, приватног и невладиног сектора) уз ограничену подршку са виших нивоа може значајно утицати на креирање нових радних мјеста – нарочито у комбинацији са јачим ослонцем на социјално/друштвено предузетништво.

Пројекат запошљавања младих ће наставити уско сарађивати и подржавати напоре Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Спрске и других надлежних институција на унапређењу законских и подзаконских рјешења усмјерених смањењу незапослености и креирању нових радних мјеста. 

Druge objave u kategoriji