Search

YEP Inicijative: Obuka za mlade malinare u Cazinu – uspješna priča u nastajanju…

U okviru programa YEP lokalnih inicijativa, udruženje poljoprivrednika Agronom iz Cazina implementira projekat “Mladi poljoprivredni proizvođači“. O toku implementacije projekta najbolje svjedoči sljedeća lična priča Amela Lepuzanovića:

Rođen sam 1991. godine u Cazinu a srednju veterinarsku školu završio u Sanskom Mostu. Poslije završetka srednje škole prijavio sam se na Biro za zapošljavanje Cazin. Nakon toga odradio sam pripravnički od 6 mjeseci u JP „Veterinarska stanica“ Cazin. Poslije odrađenog pripravničkog staža ponovo se prijavljujem na Biro za zapošljavanje Cazin gdje se vodim kao nezaposleno lice. Redovno se javljam na Biro rada. Jednom prilikom kada sam došao da se javim u Biro rada ugledao sam Javni poziv. Na prvu mi se učinilo nešto što me ne privlači jer nije vezano za moju struku.

Međutim, uprkos tome odlučio sam da se prijavim na Javni poziv, i jednostavno kasnije nisam obraćao pažnju na kasnija dešavanja oko raspisanog Javnog poziva. Jedan dan sam sjedio u lokalu i pio kafu s kolegom kad mi je zazvonio telefon. Vidio sam nepoznat broj. Javio sam se, i tad mi se predstavila osoba iz Udruženja Agronom vezano za javni poziv koji su raspisali. Pozvali su me na intervju. Poslije obavljenog intervjua i svega obrazloženog s njihove strane, odlučio sam da prihvatim obaveze koje me slijede na osnovu Javnog poziva. Kako sam se i dalje nalazio na birou rada kao nezaposleno lice u tom momentu sam smatrao da će mi dobro doći još novog znanja i da ću zaraditi određeni iznos sredstava.

Kada je počela obuka i osposobljavanje, sve više i više me je zanimao način podizanja zasada maline. Onog trenutka kad smo počeli sa sadnjom maline i kada sam dobio 150 sadnica odlučio sam se da se strogo posvetim ovom poslu, te sam u glavi zamislio da bi u narednom periodu uistinu mogao proširiti sebi zasad maline i ostvariti određenu zaradu.

Evo već su prošla 2 mjeseca kako sam se uključio i već sad smatram da bi moja zamisao na početku bila lako moguća u narednom periodu a to je da postanem ozbiljni proizvođač maline. Kroz vježbe i predavanja koja smo dosad prošli jako sam zadovoljan i naučio sam dosta toga novog jer od prije se nisam nikad susretao s proizvodnjom maline. Pored svega navedenog nalazim se među još 19 osoba koje maltene razmišljaju kao ja i jako dobro s njima se slažem.

Zahvaljujem se udruženju „Agronom“ na ukazanom povjerenju i kako stvari stoje, od jednog veterinarskog tehničara napravit će novog mladog poljoprivrednog proizvođača.”

YEP će nastaviti pratiti tok projekta udruženja Agronom i, nadamo se, napredak Amela i ostalih 19 mladih uključenih u projekat.

Druge objave u kategoriji