Search

Red, rad i disciplina su donijeli pobjedu Njemačkoj reprezentaciji – čestitamo!

Rezultat sinoć završenog FIFA Svjetskog prvenstva sadrži veoma važnu pouku koja se ne zadržava samo na granicama fudbalskog terena.

Niti jedan od 10 najplaćenijih fudbalera na svijetu nije nijemac niti igra u njemačkom prvenstvu. Njemačko prvenstvo tek je četvrto prema ulaganjima u plate igrača, nakon španske, engleske i italijanske lige. Među 10 timova koji najviše troše na plate igrača nalazi se samo jedan njemački klub (Bayern, na devetom mjestu). Ipak Nemačka ima najveći broj registrovanih fudbalera 6 miliona, najviše posjeta utakmicama 1,3 miliona godišnje, ali i najmanje igrača u 100 najplaćenijih igrača svijeta – samo 5.

Međutim, uprkos ovim pokazateljima, Njemačka je prvak svijeta. Ne zbog astronomskih suma isplaćenih vrhunskim igračima već zbog njegovanja odgovornog odnosa prema igri koji se može sažeti u tri ključna parametra:

  1. Fokusiranost na cilj – Njemačka je prva po broju postignutih golova (18)
  2. Timski rad – Njemačka je prva po broju pasova (4157 na 7 utakmica)
  3. Trud – od 5 igrača koji su najviše pretrčali na prvenstvu, četiri su iz njemačke reprezentacije

Fokusiranost na cilj, trud i timski rad – recept za uspjeh kako u fudbalu tako i u svim ostalim oblastima života – uključujući i zapošljavanje.

I da, na kraju, GOPA mbH, implementator Projekta zapošljavanja mladih, njemačka kompanija sa sjedištem u Bad Homburgu, pored Frankfurta, čestita Njemačkoj fudbalskoj reprezentaciji osvajanje četvrtog naslova svjetskih prvaka. Zasluženo! Trudićemo se da u svom radu slijedimo vrijednosti njemačke fudbalske reprezentacije – fokusiranost na cilj, timski rad, trud i predanost, kako bi implementirali ciljeve definisane u okviru YEP-a, te pružili direktnu podršku mladim ljudima širom BiH.

P.S. Obzirom da je YEP finansiran od Švajcarske konfederacije, malo o vezi Švajcarske i Njemačke fudbalske reprezentacije. Švajcarskoj je pripala čast da odigra nekoliko važnih mečeva za istoriju njemačkog fudbala. Najprije 5. aprila 1908. u Bazelu kada je ugostila prvu zvaničnu nacionalnu selekciju Njemačke, koja je povela golom Bekera, ali na kraju izgubila sa 5:3. Švajcarska je bila rival i 1990. po ujedinjenju Istočne i Zapadne Nemačke (Njemci su tada pobedili sa 4:0 golovima Felera, Ridlea, Toma i Mateusa), ali je važna i još po nečemu: u Švajcarskoj su Njemci osvojili svoju prvu titulu prvaka svijeta, i to utakmicom nazvanom “Čudo u Bernu”, kada je i nastao termin “Nikada ne otpisujte Njemce” u čuvenom sudaru mađarske “lake konjice” i “pancera”. U grupnoj fazi Mađari su deklasirali Njemce sa 8:3, a u finalu poveli sa 2:0 za samo osam uvodnih minuta. Tada je počelo čuveno “čudo u Bernu”. Prije tačno 60 godina, “panceri” su uspeli da naprave preokret, a trijumf od 3:2 za titulu naveo je odlazećeg predsednika FIFA Žila Rimea da izgovori antologijsku rečenicu “Nikada ne otpisujte Nemce”.

Druge objave u kategoriji