Search

YEP podrška projektu "Omladinski start-up biznisi finansirani od strane lokalnih zajednica"

Danas je u Sarajevu potpisan ugovor između Projekta zapošljavanja mladih i Instituta za razvoj mladih KULT, o implementaciji projekta “Omladinski start-up biznisi finansirani od strane lokalnih zajednica”.

1

Više informacija o projektu:

Analiza problema i ciljevi

Projektom se adresiraju dva identificirana problema:1) Problem nepostojanja efikasnog i održivog instrumenta podrške omladinskim preduzetnicima/cama u okviru strateških dokumenata lokalnih zajednica; 2) Problem niske stope mladih koji mogu pokrenuti vlastiti biznis zbog nedostatka programa samozapošljavanja mladih, informacija, savjetodavne i finansijske podrške

Na osnovu navedenih problema formulisani su sljedeći projektni ciljevi:

Generalni cilj projekta: Doprinijeti ekonomskom razvoju lokalnih zajednica i rješavanju pitanja nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na mlade kao kategoriju stanovništva kojoj su finansijska podrška te drugi vidovi potpore neophodni za puno učešće u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu te čije je konkurentske sposobnosti potrebno jačati kako bi se osigurala integracija mlade radne snage u tržište rada i savremene ekonomske tokove.

Specifični ciljevi projekta:

  1. Poboljšati mehanizam podrške omladinskom preduzetništvu u najmanje 10 lokalnih zajednica u BiH;
  2. Obezbijeditinajmanje 15 novih radnih mjesta pokretanjem omladinskih start-up biznisa;
  3. Omogućiti volonterski angažman za 50 mladih u cilju njihovog ličnog i profesionalnog usavršavanja te doprinosa razvoju omladinskih biznisa.

Ciljna grupa

Primarna ciljna grupa:

  1. Najmanje 15 nezaposlenih mladih u 10 lokalnih zajednica dobit će finansijsku i mentorsku podršku za start-upe
  2. Najmanje 50 mladih u 10 lokalnih zajednica koji će dobiti priliku da učeći kroz praktičan rad steknu znanja i vještine
  3. 10 lokalnih zajednica:  Pružanje profesionalne i tehničke podrške pri definiranju razvojnih strategija lokalnih zajednica pridonijet će održivom ekonomskom i društvenom razvoju zajednica, otvaranju radnih mjesta i povećanju prihoda.

Sekundarna ciljna grupa:

  1. 200 nezaposlenih mladih u 10 lokalnih zajednica.
  2. Šira javnost
  3. Donatorska zajednica u BiH

Aktivnosti

  1. Izrada i distribuiranje akcionog plana koji će služiti kao model za uključivanje u strategije prema mladima
  2. Uspostavljanje saradnje s lokalnim zajednicama s ciljem izgradnje i implementacije modela podrške pokretanju omladinskih biznisa.
  3. Odabir najboljih biznis planova kojim će se pružiti finansijska podrška i monitoring cjelokupnog procesa.

Očekivani rezultati

  • Najmanje 5 lokalnih zajednica u BiH uključilo je u svoje strateške dokumente komponentu podrške omladinskom preduzetništvu, finansiranjem pokretanja omladinskih biznisa.
  • Najmanje 10 lokalnih zajednica u BiHfinansijski je podržalo najmanje 15 (novih) omladinskih start-upbiznisa, od kojih 8 općina dosad nije imalo program finansiranja omladinskih start-up biznisa.
  • Nakon pokretanja omladinskih biznisa u lokalnim zajednicama, zaposleno je najmanje 15 mladih, a još 50 mladih steklo je volontersko iskustvo nužno za preduzetničke poduhvate.

Druge objave u kategoriji