Search

Veliki reformski korak: Usvojene izmjene Pravilnika o radu Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Danas je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo. Ovo je veliki korak u reformi službe kojim su se ozakonile reforme testirane u Oglednom birou Novo Sarajevo, a čije širenje je u planu na Biro Hadžići i Biro Centar. Izmjenama sistematizacije će svi biroi u Kantonu Sarajevo početi da primjenjuju nove metode rada, što će bez dileme biti u korist klijenata, odnosno nezaposlenih lica i poslodavaca.

Pravilnikom o radu definisani su opisi poslova, odrediti potrebne uslovi za rad i potreban broj izvršilaca za obavljanje svih neophodnih poslova, kao i druga pitanja od značaja za organizaciju i poslovanje JUSZZKS u skladu sa metodama rada testiranim u Oglednom birou. U JUSZZKS se obavljaju poslovi utvrđeni zakonom, a koji je usklađen sa međunarodnim konvencijama koje je BiH ratificirala, pa je su skladu sa tim poslovi podjeljeni na savjetodavne i evidentičarske.

Ovdje je posebno značajno imati na umu da je u reformi JSZZ uloga savjetodavca za zapošljavanje sve značajnija, a karakteriziraju ga određene osobine u smislu zadataka ineophodnih kompetencija. Ključni zadaci savjetodavaca, osim zadataka koji se fokusiraju na posredovanje, fokusiraju se na zadatke savjetodavne prirode, ali i elemente socijalnog rada i administrativnih zadataka. Adekvatan opis poslova i zadataka podrazumijeva individualno i grupno savjetovanje, a postaju odgovorni za integraciju nezaposlenim na tržište rada. Na pitanje nezaposlene osobe “kome je biro ponudio posao”, savjetodavci moraju dati odgovor. Posao savjetodavca postaje najteži i najodgovorniji posao u Službi.

Do sada je uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u okviru Projekta zapošljavanja mladih u reformama JUSZZKS između ostalog urađeno i sljedeće:

  1. Urađena je situaciona analiza na osnovu koje je napravljen prijedlog novih Procedura,
  2. Renoviran je Biro Novo Sarajevo u skladu sa potrebama novih Procedura,
  3. Obučeno osoblje za sprovođenje novih Procedura,
  4. Otvoren Ogledni biro Novo Sarajevo,
  5. Unaprjeđen software za automatsko izdavanje uvjerenja, zakazivanje savjetodavnih sastanaka i prikupljanje informacija o učinicima,
  6. Omogućeno da evidentičari rukuju pečatom i odgovaraju za sadržaj uvjerenja koja izdaju,
  7. Urađen monitoring sprovođenja Procedura u Oglednom birou Novo Sarajevo,
  8. Razvijen je sistem za upravljanje učinicima u JUSZZKS,
  9. Razvijen promotivni materijal za jačanje saradnje sa poslodavcima,
  10. Otvoren Klub za traženje posla u Kantonu Sarajevo,
  11. Napravljena aplikacija e-biro, za online savjetovanje,
  12. Pripremljen plan širenja praksi u Centar i Hadžiće,
  13. U toku je prilagođavanje prostorija u Centru i Hadžićima implementaciji novih procedura,
  14. Razvija se web aplikacija za izradu izvještaja o učincima,
  15. Razvijen je savremeni portal JUSZZKS i
  16. Pripremljena je nova sistematizacija, koja je danas usvojena od Vlade.

Pored Oglednog biroa Novo Sarajevo, otvoren je i Ogledni biro Doboj u Republici Srpskoj koji je potpuno uništen u poplavama i čije se ponovno otvaranje očekuje uskoro. U Republici Srpskoj je već ranije usvojena nova Sistematizacija, a priprema se i širenje praksi Oglednog biroa na Biro Banjaluka, u kojem je YEP napravio prvu šalter salu još 2011.godine.

Još mnogo posla je pred nama, poput jačanja kapaciteta savjetodavaca, aktiviranja nezaposlenih lica i jačanja saradnje sa poslodavcima, ali i na najduži put se kreće prvim korakom. Za ovu reformu je najvećim dijelom zaslužem menadžment JUSZZKS na čelu sa direktorom Kamočajijem, od čijeg se dolaska na čelo ove službe  desilo najviše reformi od osnivanja do danas.

 

Druge objave u kategoriji