Search

Osnivanje Fonda solidarnosti Tuzlanskog kantona

U skladu sa zaključcima 5. Foruma o zapošljavanju mladih, u kojima je navedeno da je ogovornost za upravljanje u teškim situacijama (što uključuje i elementarne nepogode, ekonomske krize kao i visoku stopu nezaposlenosti) kod svih nivoa vlasti i da je primarno da se angažuju svi raspoloživi resursi za pružanje podrške, posebno za podršku zapošljavanju, te u skladu sa smjernicama i ciljevima rada Vlade Tuzlanskog kantona u 2014. godini uspostavljen je instrument Fonda solidarnosti čija  namjera  jeste da doprinese novom zapošljavanju. Fond bi trebao postati primjer dobre prakse kako osigurati i usmjeravati sredstva za stvaranje nove vrijednosti na Kantonu. Formiranje i djelotvornost Fonda razvija se na bazi snažnog socijalnog dijaloga i socijalnog konsenzusa, neophodnih za očuvanje socijalne kohezije društva.

Sredstva za podsticanje novog zapošljavanja u privrednim subjektima obezbijediti će se iz donacija zaposlenih lica, kao i donacija domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica i drugih izvora.  Iz prikupljenih sredstava  će se namjenski i sa maksimalnom transparentnošću poticati novo zapošljavanje. Kako bi se obezbjedila transparentnost u funkcionisanju, u toku su pregovori da se u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih razvije online aplikacija kako bi se građanima i svoj ostaloj zainteresovanoj javnosti omogućio konstantan uvid u prikupljeni i plasirani iznos sredstava, te izvore iz kojih su sredstva prikupljena i gdje su plasirana.

Više informacija o Zakonu o podsticajima za zapošljavanje i intervencije u privrednim subjektima i Fondu solidarnosti može se naći na web stranici Vlade Tuzlanskog kantona (https://www.vladatk.kim.ba/vlada-tk/zakon-o-podsticajima-za-zaposljavanje-i-intervencijama-u-privrednim-subjektima) i web stranici Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona (www.mrptk.ba).

Druge objave u kategoriji