Search

Potpisana dva memoranduma o saradnji Vlade Tuzlanskog kantona i Projekta zapošljavanja mladih

Danas su u Tuzli predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, SLužbe za zapošljavanje TK i Projekta zapošljavanja mladih potpisali dva memoranduma o razumijevanju i saradnji na temu:

  • Realizacije Programa Business start up fonda za mlade sa područja Tuzlanskog kantona, i
  • Razvoja podrške Fonda solidarnosti Tuzlanskog kantona – podsticaj zapošljavanja, u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK.

Inicijativa za realizaciju Programa Business startup fonda za mlade TK je pokrenuta na 2. Forumu o zapošljavanju mladih koji je YEP organizovao u Tuzli, 11.12.2012. godine. Da podsjetimo, na Forumu je, kao jedno od ključnih, identifikovano pitanje “Kako prevazići osnovne prepreke za omladinsko poduzetništvo?”. Kao odgovor na ovo pitanje, na Forumu su ostvareni i preliminarni dogovori oko uspostavljanja start-up fonda za poduzetnike izmedu Ministarstva razvoja i poduzeništva Tuzlanskog kantona i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Realizacija dogovora sa 2. Foruma o zapošljavanju mladih je pokrenuta jučerašnjom odlukom Vlade TK o privatanju business startup fonda i današnjim potpisom Memoranduma. Memorandumom su se strane potpisnice obavezale na preuzimanje svih nužnih aktivnosti, za ostvarenja doprinosa privrednom razvoju TK kroz omogućavanje uslova za samozapošljavanje mladih i podizanje poduzetničkog duha na području TK. Set aktivnosti na koje se odnosi Memorandum uključuje:

  • Odabir učesnika Programa (100 korisnika)
  • Poslovna edukacija za izradu poslovnog plana (100 korisnika)
  • Odabir korisnika nepovratnih (grant) i subvencioniranih kreditnih sredstava (minimalno 20 korisnika)
  • Sajam poslovnih ideja i svečana manifestacija Programa – Vijesti, koji će se realizovati u sklopu Projekta zapošljavanja mladih
  • Mentoring program
  • Diseminacija programskih aktivnosti
  • Monitoring i evaluacija

Ukupni kreditni potencijal za potrebe kreditiranja korisnika subvencioniranih kreditnih sredstava iznosi 300.000 KM.

2

Drugi danas potpisani Memorandum se odnosi na realizaciju podsticaja u zapošljavanju kroz podršku osnivanju Fonda solidarnosti Tuzlanskog kantona. Sredstva prikupljena kroz Fond solidarnosti doprinose novom zapošljavanju i privrednom razvoju na području TK, a zasnovano na solidarnosti već zaposlenih osoba, koje se na dobrovoljnoj osnovi odriču određenog iznosa ili postotka neto plaće, te na donacijama drugih pravnih i fizičkih lica.

Strane potpisnice saglasne su da će za potrebe fonda solidarnosti TK i realizacije predviđenih aktivnosti istim, izraditi web-aplikaciju koja će osigurati transparentnost procedura i utroška doniranih sredstava. S tim u vezi, YEP je preuzeo obavezu izrade tehničke specifikacije za razvoj web-aplikacije, sprovođenja procedure odabira izvođača radova i finansiranja razvoja web-aplikacije.

Aktivnosti predviđene Memorandumom su u skladu sa preporukama 5. Foruma o zapošljavanju mladih na kojem je dogovoreno da je odgovornost za upravljanje u teškim situacijama (što uključuje i elementarne nepogode, ekonomske krize kao i visoku stopu nezaposlenosti) kod svih nivoa vlasti i da je primarno da se angažuju svi raspoloživi resursi za pružanje podrške, posebno za podršku zapošljavanju.

Druge objave u kategoriji