Search

FAO distribuira pomoć za 7.500 poljoprivrednih gazdinstava u Bijeljini i drugim poplavljenim područjima

Nastojanja Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) da pomogne u saniranju šteta u BiH usmjerena su na oko 7.500 malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja su pretrpjela znatne gubitke usljed nezapamćenih poplava i klizišta u proljeće ove godine.

Prva pomoć uručena je malim gazdistvima na području opštine Bijeljina, a kako je za Oslobođenje kazao Vlado Pijunović, agrarni ekonomist organizacije FAO, pomoć će biti upućena u po četiri općine u FBiH i RS-a te u Brčko Distrikt.

– Kriteriji dodjele pomoći, između ostalog, bili su da su to mala gazdinstva koja će najprije osjetiti efekte naše pomoći, odnosno da pomognemo i zaštitimo ulaganja porodica čija su poljoprivredna dobra u poplavama pretrpjela znatne gubitke kako bi se što prije vratili proizvodnji”, istakao je Pijunović dodajući da FAO planira donirati 728 tona stočne hrane, vrijednosti 620 hiljada KM.

Osim stočne hrane, FAO će poljoprivrednim gazdinstvima donirati i 500 tona sjemena za sjetvu pšenice kako bi se zamijenili već zasađeni usjevi odneseni u poplavama, vrijednosti 420 hiljada KM.

“Također, veterinarskim stanicama u oba bh. entiteta i Brčko distriktu donirat ćemo i antibiotike i vakcine za goveda”, kazao je Pijunović dodajući kako FAO planira nove donacije i pomoć bh. građanima u narednom periodu.

Nakon Bijeljine, slijedi podjela pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u Distriktu Brčko, Doboju, Gradačcu, Gradišci, Odžaku, Orašju, Šamcu, Srebreniku i Doboj – Istoku.

(Izvor: oslobodjenje.ba)


Zainteresovani ste za stažiranje u Njemačkoj? Prijavite se na Internship Program Njemačke

Druge objave u kategoriji